Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Folyamatosan növekszik a migrációs nyomás, újabb országokból is érkezhetnek bevándorlók

| Szerző: hirado.hu
Több mint a duplájára nőtt tavalyhoz képest az illegális határátlépők száma – ezt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója mondta az M1-en. Bakondi György szerint egyre bonyolultabb a migrációs helyzet, olyan országokból is érkeznek bevándorlók, ahonnan korábban nem. Ennek pedig az európai gazdaság és a biztonság lesz az elszenvedője – számoltak be róla az M1 Híradóban.

A szerbiai Horgoson élők ürülnek, hogy jelenleg nincsenek migránsok a településen, így a lakosok nagyobb biztonságban érzik magukat. Ennek ellenére korai még az öröm, hiszen mindig van utánpótlás. Az illegális bevándorlók folyamatosan érkeznek a határmenti településekre, rettegésben tartva a lakókat, akik félnek, hiszen elmondásuk szerint a környező erdő tele van velük.

A magyar határkerítéshez közeli Bácska birtok sem volt sokáig lakatlan, egy 13 fős illegális bevándorlócsoport szállta meg nemrég. A helyiek nagyon félnek.

Továbbra is attól tartanak, hogy a mostani nyugalom, nem biztos, hogy tartós lesz, ezért december 22-én, csütörtökön ismét lakossági fórumot szervez a helyi közösség a horgosi művelődési házban

– közölte az M1 Híradójának tudósítója, Mészáros György.

Legutóbb csütörtökön volt rendőrségi akció Horgoson, amely során több száz migránst vettek őrizetbe. Azonban gyorsan híre ment a razziának, azóta az illegális bevándorlók már jóval óvatosabbak, sokan messze elkerülik a falut. A hatóságok célja, hogy összes illegális bevándorlót eltávolítsák a határtérségből és a befogadóközpontokba szállítsák őket. A helybéliek ígéretet kaptak Belgrádtól, hogy a jövőben is tartanak a rendőrök átfogó ellenőrzéseket, razziákat. 

Szükség is van a rendőri fellépésre, hiszen egyre nő a migrációs nyomás. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en beszélt arról, hogy egy éven belül több mint a duplájára nőtt az illegális határátlépést megkísérlő migránsok száma. Csaknem 265 ezer határsértőt fogtak el eddig idén, míg tavaly ugyanebben az időszakban 114 ezret. Ráadásul új helyekről is érkeznek illegális bevándorlók.

Bakondi György szerint az új területekről – Banglades, Pakisztán, valamint India felől– érkező illegális migránsok közül az indiaiak jelenléte aggasztó leginkább, ugyanis szülőföldjük egy hatalmas ország, ahonnan óriási tömegek indulhatnak meg, és erre még nem volt példa az illegális migrációs mozgásban.

Úgy fogalmazott: nem várható, hogy visszaesne a migráció, ennek elszenvedője pedig legfőképpen az európai gazdaság és a biztonság lesz. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy Magyarország Kormányának igaza volt abban, hogy már 2015 óta ragaszkodik a határai védelméhez és illegálisan nem enged be senkit az országba.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. november 25-én. Előző este fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között, egy 20 év körüli bevándorló férfit mellkasi lőtt sebekkel szállítottak kórházba. A Közel-Keletről és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba (fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium).

Ajánljuk még