logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét bíróság elé áll a szexuális zaklatással vádolt volt MSZP-s honatya

Január közepén kezdődik a folytatólagosan elkövetett szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel vádolt volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Donáth László megismételt elsőfokú büntetőpere – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

A lap felidézte, hogy Donáth László botránya 2019 augusztusában robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy egy szeretetotthonban az ott evangélikus lelkészként – vezető pozícióban – dolgozó Donáth több nőt is zaklathatott. Volt, aki feljelentést is tett, miután – a nő állítása szerint – Donáth több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta, egy alkalommal pedig fojtogatta is. Tavaly ősszel első fokon csak pénzbüntetésre ítélték, ám a döntést megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezték és új eljárást rendeltek el.

Kapcsolódó tartalom

Gyanúsítás, vádemelés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2019 decemberében gyanúsította meg a volt szocialista parlamenti képviselőt, majd az ügyészség vádat is emelt a férfi ellen, aki a botrány kirobbanása után azzal védekezett, hogy politikai lejáratókampány áldozata, és kikérte magának, hogy ilyen üggyel hozzák összefüggésbe a nevét.

A szakértő szerint hiteles a sértett vallomása

A nyomozás során ugyanakkor még igazságügyi pszichológus szakértőt is kirendeltek, ő pedig meghallgatta azt a sértettet, aki feljelentést tett. A Fővárosi Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a szakvélemény a hatóság álláspontját erősítette. A szakértő nagy segítség minden eljárásban, hiszen az ilyen esetekben a traumatizáltságot, illetve az élet- és élményszerűséget vizsgálja meg.

A bíróság bűnösnek találta Donáthot

A bíróság 2021 februárjában tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésében mondta ki bűnösnek Donáthot, akit másfél év szabadságvesztésre ítéltek, két és fél év próbaidőre felfüggesztve. A politikus nem fogadta el a döntést, és tárgyalás megtartását kérte.

Pénzbüntetésre kötelezték

A II. és III. Kerületi Bíróság ezek után tavaly októberben enyhítette Donáth László büntetését, akit csak becsületsértésben találták bűnösnek. A bíróság Donáthot hatszázezer forint pénzbüntetésre kötelezte, emellett a szeméremsértés miatti eljárást megszüntette.

Szeméremsértés, könnyű testi sértés

Az ügyészség fellebbezést nyújtott be és indítványozta az ítélet hatályon kívül helyezését. Azzal érveltek, hogy az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban sem lehetne orvosolni, ráadásul szerintük a szeméremsértés esetében sem volt helye megszüntetésnek. A vádhatóság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bizonyítottnak látta a könnyű testi sértést is.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészség fellebbezésének, ezért megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a II. és III. Kerületi Bíróságot. Ez a per kezdődik januárban.

Kiemelt kép: Donáth László evangélikus lelkész beszél a Vissza a forradalom lángját! Vissza ’56 becsületét! című megemlékezésen Budapesten, a Kossuth téren 2015. június 16-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánljuk még