Aktuális

Putyin: Amerikai Patriot rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

Fogházba kerül a veronai buszbalesetet okozó magyar sofőr

Fogházba kerül a veronai buszbalesetet okozó magyar sofőr; a Fővárosi Törvényszék csütörtökön döntött a magyar állampolgár olaszországi elítélésének magyarországi megfeleltetéséről – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

A férfit a Velencei Fellebbviteli Bíróság 2021-ben jogerősen 6 év szabadságvesztésre ítélte az olasz törvény szerinti közúti emberölés miatt.

Az olaszországi ítélet szerint a vádlott 2017. január 20-án késő este autóbuszt vezetett 55 utassal a Milánó-Velence autósztrádán, vezetés közben elaludt, elveszítette uralmát a jármű felett, s ezzel súlyos balesetet okozott, melyben 17-en életüket vesztették, sokan súlyosan megsérültek.

Az olaszországi ítélet szerint a sofőr „gondatlanságból, hanyagságból, tapasztalatlanságból és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok megsértéséből álló bűnt követett el”.

A sofőr magyar állampolgár, ezért a magyar bíróság az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény szerint járt el. Csütörtökön a Fővárosi Főügyészség képviselője a jogerős olaszországi ítélet figyelembevételét és megfeleltetését, valamint a büntetés végrehajtásának átvételét indítványozta. A sofőr és védője az ügyészi indítvány teljesítését nem ellenezte.

A Fővárosi Törvényszék a külföldi ítélet megfeleltetése során az elkövetésekor hatályos büntető törvényt alkalmazva megállapította, hogy a sofőr elkövette a magyar Büntető Törvénykönyv szerinti halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásának vétségét, amelynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az olaszországi bíróság által kiszabott 6 év szabadságvesztést a Fővárosi Törvényszék a magyar joggal összeegyeztethetőnek ítélte

és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról, az eddig fogvatartásban töltött idő beszámításáról, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költségről.

A végzés végleges – tudatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még