Aktuális

Megtörtént, amire lehet, hogy eddig még sosem volt példa

MEKH: Novemberben is a legkedvezőbb európai energiaárat fizették a magyar háztartások

A magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint – összegezte egy nemzetközi felmérés eredményét kedden kiadott közleményében a hivatal.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás — évi 2523 kilowattóra — határig (Belgrád után) a második legolcsóbb árat, kilowattóránként 9,06 eurocentet fizettek a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok kilowattóránként 10,44 eurocentért juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A földgáz pedig Magyarországon volt a legolcsóbb a rezsicsökkentett árat tekintve. A 63 645 megajoule-ig terjedő átalagfogyasztás eseté földgáz novemberben kilowattóránként 2,49 eurocentbe került. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások kilowattóránként 5,06 eurocentért jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár volt a múlt hónapban — ismertette a MEKH.

Ajánljuk még