Időjárás

Megszűnik az éjszakai fagy, jön a köd – térképen mutatjuk a jövő heti időjárást

Uniós támogatással korszerűsítik az ELTE és az SZTE gyakorlóiskoláit

Uniós támogatással mintegy 2 milliárd forintból korszerűsítik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két-két gyakorlóiskoláját.

Rovó László, az SZTE rektora a fejlesztéseket bemutató pénteki rendezvényen hangsúlyozta, az egyetem egyik legfontosabb feladata a régió szakember-utánpótlásának biztosítása. A lehető legmagasabb színvonalú tanárképzés alapvető fontosságú a társadalom számára – mondta a professzor.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja kifejtette, a gyakorlóiskolai rendszer az ország legjobb közoktatási intézményeinek gerincét adja. A most induló fejlesztések lehetővé teszik ennek a minőségnek a fenntartását, fejlesztését. Három konzorcium részeseként az ELTE valamennyi gyakorlóiskolája megújulhat, összesen 2,8 milliárd forintból.

Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondta,

a tanárképzés átalakulása nyomán 2024 elejétől a negyedik félévtől egészen a tizedik félévig tanítási gyakorlaton vesznek részt a pedagógusjelöltek a vezető mentortanárok irányításával.

Jövő őszig felújítják az iskola 55 tantermét, a közösségi tereket, tanári szobákat, szertárakat, irodákat, kijavítják az épület tetőjét, s fejlesztik az alagsor eddig kihasználatlan helyiségeit. Bővítik a wifi-hálózatot, 21 interaktív kijelzőt vásárolnak, kialakítanak egy informatikai skill labort, valamint lecserélik az informatikai szaktantermek számítógépeit – tudatta az igazgató.

Zsigriné Sejtes Györgyi, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója közölte, az intézményben 33 tantermet újítanak fel, a tanárjelölteknek többfunkciós okos csoportszobákat alakítanak ki, 15 videokonferencia-rendszert telepítenek, táblagépeket, iskolabútorokat vásárolnak, az udvaron pedig nyitott tanterem épül az ökotudatos képzések helyszínéül.

Jankovics László, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta,

az intézmény 120 éves, art deco stílusú, 6 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű épületének harmadik és negyedik szintjén újítanak fel

25 tantermet, korszerűsítik ezek padlóját, burkolatát, cserélik az elektromos hálózatot, valamint informatikai eszközöket, iskolabútorokat vásárolnak.

Láng György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium közölte, a projekt részeként az intézmény összes osztályteremében lecserélik az iskolabútorokat. A diákok öltözőszekrényeket kapnak, felújítják a tantermek padlózatát, az ajtókat és az elektromos rendszerét és korszerűsítik a wifi-hálózatot.

Ajánljuk még