logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új kampusszal bővül jövőre a Budapesti Corvinus Egyetem

A tervek szerint jövő ősztől vehetik birtokba a corvinusos hallgatók és oktatók az egyetem Ménesi úti új kampuszát — jelentette be Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője pénteken. Az intézményben nagyszabású digitális, infrastrukturális és oktatási fejlesztés zajlik, amelynek keretében új kollégium nyitja meg kapuit és modernizálják a Neptun tanulmányi rendszert is.

„A Corvinus folyamatosan törekszik arra, hogy megőrizze vezető szerepét a magyar felsőoktatásban, ennek érdekében átfogó digitális, infrastrukturális és oktatási modernizációba fogott” — mondta Barta Márton a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az egyetem Ménesi úti új kampuszának látványterveit.

Az egyetem stratégiai vezetője hangsúlyozta, egyszerre 600-700 hallgató tud majd dolgozni a kampuszon, amelynek minden oktatási és közösségi tere a kreatív kooperációt fogja szolgálni.

„Multifunkciós oktatási, innovációs és közösségi központot szeretnénk létrehozni, amelyben az oktatási épületek mellett számos sport- és közösségi tér, valamint egy 11 ezer négyzetméteres park és egy 180 férőhelyes kollégium és is helyet kap” — ismertette a részleteket Barta Márton, hozzátéve:

büszkék arra, hogy a következő tanévtől birtokba vehető Ménesi úti intézmény a legújabb energiahatékonysági és fenntarthatósági kritériumoknak is megfelel.

A kampuszon szociális eszközkölcsönző programot is indítana az egyetem, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók is hozzájuthassanak a távoktatáshoz szükséges eszközökhöz, például tablethez, vezeték nélküli headsethez vagy a webkamerához — jelezte.

Barta Márton kifejtette, a 2021 őszén megkezdett építkezés összköltsége várhatóan nettó 16 milliárd forint körül alakul, amiből 12 milliárd forint állami támogatás, további bruttó 650 millió forint pedig uniós forrás, a fennmaradó összeget a fejlesztést irányító Maecenas Univesitatis Corvini Alapítvány finanszírozza.

A stratégiai vezető emlékeztetett, hogy a Corvinus 2019-ben a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként került alapítványi fenntartásba és a mostani fejlesztések is ennek az átalakulásnak az eredményei.

„A felsőoktatásban folyamatosan növekszik a verseny a hallgatókért és az oktatókért, így az egyetemeknek a társadalmi és gazdasági közeggel együtt lélegző intézményekké kell válniuk. Ezt az alapítványi forma szolgálja leginkább” — fogalmazott, megemlítve, hogy az átalakítás óta megtriplázódott a Corvinus kutatási eredményessége, jelentősen emelkedett a külföldi oktatók száma, rangos nemzetközi akkreditációs kaptak és jelentős bérfejlesztést is végrehajtottak, jövő szeptembertől pedig két új, angol nyelvű szakkal bővítik a képzési palettát.

„Célunk, hogy a Corvinus Közép-Európa legjobb gazdasági és társadalomtudományi egyeteme legyen” — húzta alá Barta Márton.

A sajtótájékoztatón beszámoltak az egyetemen folyamatban lévő digitális fejlesztésekről is, amelyek egy részét az unió helyreállítási alapjából erre a célra elnyert, mintegy másfél milliárd forintos támogatási keretből valósítanak meg.

A részletekről Major Péter, a Corvinus Hallgatói Szolgáltatások egységének vezetője elmondta, szeretnék Magyarországon elsőként bevezetni az online beiratkozást.

„A hallgatók és oktatók akkor lehetnek eredményesek, ha nem az adminisztrációval kell foglalkozniuk, hanem az ismeretek megszerzésére, a tanításra és a kutatásra koncentrálhatják erőforrásaikat. Ehhez gördülékenyen működő, testreszabható és rendszerszemléletű tanulmányi adminisztráció szükséges, ezért döntöttünk a Neptun-rendszer komplex továbbfejlesztése mellett” — mondta Major Péter.

Kitért arra is, az online beiratkozás bevezetése mellett azt is szeretnék elérni, hogy a hallgatók felhasználóbarát módon nyomon követhessék a szakmai gyakorlatokra vagy külföldi részképzésekre leadott jelentkezéseiket, valamint naprakészen láthassák ösztöndíj-kérelmeik feldolgozását és a jogorvoslati folyamataikat.

Ajánljuk még