Rendkívüli

Valóságos fegyverarzenált foglaltak le egy anarchista testvérpárnál

Több mint harminc, az ukrajnai Herszonból érkezett gyermek táborozik Sátoraljaújhelyen

Több mint harminc, az ukrajnai Herszonból érkezett gyermek táborozik az őket kísérő szülőkkel és pedagógusokkal Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotelben.

A táborozókat meglátogatta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára is. A kormányszóvivő a közmédiának elmondta, hogy a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően olyan gyermekek és édesanyák találhatnak megnyugvást az adventi időszakban, akik a háború minden szörnyűségével találkoztak.

Hozzátette, a kormány határozott álláspontja az, hogy ne keveredjünk bele a háborúba és minél előbb béke legyen. Panyi Miklós elmondta, hogy

a háború kitörésétől kezdve a kormány segíti az Ukrajnából érkezőket,

kezdve az egészségügyi ellátástól, a szállásellátástól és a tartósan maradók foglalkoztatásának segítésétől.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Rákóczi Szövetség a kormány stratégiai partnereként olyan intézményfejlesztést tudott megvalósítani részben a kormány támogatásával, mint ez a tábor, ahol nemcsak nemzetpolitikai, hanem nemzetstratégiai jelentőségű eseményeket lehet megvalósítani. Hozzátette, Magyarország továbbra sem engedi el az Ukrajnából érkezettek kezét.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI kérdésére elmondta, néhány héttel ezelőtt szövetségüket megkereste az Ungvári Magyar Főkonzulátus, akik jelezték, hogy a Kárpátaljai Katonai Adminisztráció a háború sújtotta Herszonból hoz gyermekeket Sátoraljaújhelyre.

Hozzátetette, örül hogy a tíz napos táborban a gyermekek és az őket kísérő szülők és pedagógusok jól érezhetik magukat.

A rendezvény alatt sportprogramokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek, illetve ellátogatnak majd a nyíregyházi állatkertbe és a poroszlói ökocentrumba.

A szövetség próbálja segíteni a résztvevőket abban, hogy az itt eltöltött idejük a felhőtlen gyermekségről szóljon és el tudják felejteni minazt, amit maguk mögött hagytak. A tíz napos táborba összesen ötvenen érkeztek, ebből harmincegy nyolc és tizenöt év közötti gyermek.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még