logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Érkezik a hidegbetörés! Havazás váltja az esőt a hétvégén, mutatjuk mikor

Viharos széllel érkező hidegbetörés várható — írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon pénteken.

Továbbra is van némi bizonytalanság abban, hogy a csapadék, illetve a hideg levegő mekkora területen lesz átfedésben, azaz mekkora területen alakul ki legalább átmeneti hótakaró.

Azt írták, mediterrán ciklonok vonulnak át az ország felett és okoznak kiadós esőzést, de az időjárás szombat estétől, vasárnap hajnaltól télies fordulatot vesz.

A szombat délután érkező ciklon ugyanis ahogy északkelet felé helyeződik, úgy „lerántja” a hazánktól északnyugatra felgyülemlett hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget, amely egyre jobban elárasztja a Kárpát-medencét — írták.

A hideg levegő beáramlásával az esőt szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól egyre nagyobb területen havas eső, havazás váltja fel, ám ezzel párhuzamosan nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék.

Jelezték: továbbra is van némi bizonytalanság abban, hogy a csapadék, illetve a hideg levegő mekkora területen lesz átfedésben, azaz mekkora területen tud legalább átmeneti hótakaró kialakulni.

Közölték azt is, a hideg levegő erős, helyenként viharos széllel érkezik, így néhol hófúvás is előfordulhat. A bezúduló sarkvidéki levegő Magyarországra is meghozza a keményebb éjszakai fagyokat, de várhatóan a nappalok is 0 fok környékén alakulnak majd — írták.

Hozzátették: a jövő hét közepétől — a korábbi napok előrejelzéseihez képest — csökkent a jelentős enyhülés esélye, a csapadék valószínűsége viszont emelkedett.

Ajánljuk még