logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Brüsszel kénytelen lesz elismerni a magyar eredményeket

| Szerző: hirado.hu
A hazánknak járó uniós források körüli helyzet is téma volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor második felében, melynek vendégei ezúttal Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója és Fodor Gábor a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója volt.

Lánczi Tamás azzal indította a beszélgetést, hogy kedden az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán nem döntöttek a Magyarországnak járó forrásokról. Felidézte, hogy egy korábbi adásban Schiffer András úgy vélekedett, hogy egy hadjárat zajlik Brüsszel részéről a szuverenista országok ellen, ez a lépés is ezt mutatja.

Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Fodor Gábor a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint kicsit komplikáltabb a helyzet, bár tény, hogy Magyarországot és Lengyelországot bűnbaknak mutatják be rendszeresen, pedig a két ország között is vannak ellentétek bizonyos kérdésekben. Az SZDSZ volt politikusa szerint Magyarország elszigetelődött.

Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója úgy gondolja, hogy fontos lenne az európai egységet legalább kifelé felmutatni. Ami a pénzügyminiszterek tanácskozásán történt, az nem arról szól, hogy Magyarország vétót emlegetett volna, hanem arról, hogy a cseh elnökség egyben szavaztatott volna olyan kérdésekről, amelyeknek egymáshoz semmi közük.

Zsarolási kísérlet történt, hiszen az Ukrajnának nyújtandó segélyhez szükséges közös hitelfelvétel, a globális minimumadó és a Magyarországnak szánt pénzek nem állnak összefüggésben.

Brüsszelnek nagy problémája, hogy Lengyelország, Csehország és Magyarország nem az eurózóna tagja, közben pedig hamarosan nettó befizetői leszünk az uniónak, de nem tudnak bennünket megfogni. A déli államokat, ahol euró van, tudják, de minket nem és ezért vannak ezek a mindenféle jogállamisági eljárások.

Fodor Gábor szerint végül mindenféleképpen Magyarország számára kedvező döntésnek kell születnie, hiszen a magyar kormány meghozta a döntéseket, amelyet kértek tőlünk, sőt egyes feltételekben előrébb is mentünk már.

Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Kiszelly Zoltán szerint érdemes látni, hogy

az ukrán hitelfelvétel a németeknek fontos, a globális minimumadó a franciáknak és ennek fényében arra számítanak, hogy ha az Európai Bizottság Magyarországnak kedvező jelentést ír és a tanácsban kedvező döntés születik, akkor a magyar kormány enged abból az elvi álláspontból, amelynek talapzatán állva ellenezzük az adósságuniót és a globális minimumadót, ami számunkra adóemelést és a versenyképesség visszaesését jelentené.

Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Fodor Gábor szerint egy olyan folyamat zajlik és a kormány azért nem enged az álláspontjából, hogy sakkban tarthassa az Európai Tanácsot, míg Brüsszel ugyanígy árukapcsolással köti össze a minimumadót, a hitelt és a hazánknak járó pénzeket. Ma Magyarországnak az a legfontosabb, hogy elinduljanak a pénzek és a gazdaságnak egy nagy lökést adhatna, amire szükség is van. Mindeközben azonban úgy véli, hogy Brüsszel és Budapest között bizalmatlan a viszony.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még