Gyász

Elhunyt Grétsy László

Már nem kell nyelvvizsga a diplomához

| Szerző: hirado.hu
Már nem szükséges nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez – közölte kormánya a közösségi oldalán.

Nem kell nyelvvizsga a diplomához az idei tanévtől felmenő rendszerben – szól az intézkedés. A 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell – közölte csütörtökön közösségi oldalán a kormány.

A kabinet az Országgyűlés szerdai döntésére emlékeztetett, mely szerint a jövőben nem lesz törvényi feltétele a diploma megszerzésének a nyelvvizsga.

Mint ismert a jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga. Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.

Az intézménynek gondoskodnia kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatásáról. Ezt a rendelkezést az idei tanévtől felmenő rendszerben kell alkalmazni, de a 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tett, de oklevelet nem szerzett hallgatókra vagy volt hallgatókra is alkalmazni kell.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Ajánljuk még