Gyász

Elhunyt Grétsy László

Változások jönnek a benzinkutakon – a szankciók miatt kivezetik a benzinárstopot

A szankciók miatt kell kivezetni a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: a hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – az üzemanyagár-stopot megszünteti. A rendelet kedd késő este lépett életbe, a MOL kutakon a 95-ös benzin 641 forintba, a gázolaj 699 forintba kerül literenként – számolt be az M1 Híradó.

 

Két nappal a brüsszeli szankciók bevezetése után a kormány nem tudja tovább biztosítani a 480 forintos benzinárat a magyar családoknak ezért ki kell vezetni a benzinár-stopot – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter késő esti sajtótájékoztatóján.

A MOL tegnap tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy üzemanyag import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását. A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak tovább biztosítani. A kőolajszankciók hatályba lépése után két nappal ezért a kormány a MOL javaslatát megfogadva, a benzinárstopot megszünteti.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely elmondta: a Brüsszel által az orosz olajra kivetett szankciók komoly zavarokat okoztak az üzemanyag ellátásban.

„A probléma az, hogy az egész helyzet azért alakult ki, a benzinár azért emelkedett az egekbe, mert az Európai Unió így reagált az orosz agresszióra.

Kétségkívül a gázár emelkedés, az áramár emelkedés korábban is megindult, és a benzinár emelkedés és dízelár emelkedés is, az, hogy ez ilyen tartós lett és ilyen drámaian magas lett, az egyértelműen az orosz agresszió és az arra adott szankciós válaszoknak köszönhető” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: a töltőállomásaik negyede teljesen leürült az elmúlt napokban, ilyenre a cég fennállása óta nem volt példa. Hozzátette: A Mol eddig bírta

„A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteztek, beindult egyfajta pánik. Tisztelt hölgyeim és uraim!

A MOL eddig bírta. Nem tudtunk mást csinálni, ahhoz, hogy az ellátást biztosítani tudjuk az országban, jeleznünk kellett a kormánynak, hogy mi a továbbiakban nem tudjuk már biztosítani az ellátást, minden változatlan marad”

– jelentette ki Hernádi.

A rendelet kedden késő este lépett életbe, ezután

a MOL kutakon a 95-ös benzin 641 forintba, a dízel 699 forintba kerül literenként.

Ajánljuk még