Időjárás

Megszűnik az éjszakai fagy, jön a köd – térképen mutatjuk a jövő heti időjárást

MÁV: Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára – közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.

A közleményben felidézik, a vasúttársaság ősszel egyeztetett az áramszolgáltatóval a korábbinál kedvezőbb és stabilabban tartható ár kialakításáról, ennek köszönhetően az átlagos egységárat a MÁV 90 százalékos pontossággal, már 30 nappal a jövő év első negyedévét megelőzően, azaz november 30-ig közzé tudta tenni.

A MÁV – rövid és hosszú távú villamos energia termékek beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárást követően – tavaly év végén két évre szóló szerződést kötött az állami tulajdonú MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel, így a már meglévő szerződések alapján kezdte meg az áramvásárlásokat – tájékoztatott a MÁV.

Rámutattak arra, hogy a világpiaci árak csökkenése következtében a MÁV az ideinél kedvezőbb átlagáron tudja beszerezni és továbbadni az áramot, amelynek átlagos egységára várhatóan 180 forint lesz kilowattóránként 2023 első negyedévében. A megjelölt egységár a tervezett energiamennyiség 90 százalékának megvásárlásán alapul, az ezen felüli energiamennyiség ára ettől eltérhet – írják a közleményben.

A MÁV hangsúlyozta, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülettel közösen javaslatokat dolgoztak ki a jelentősen megnövekedett árak vasútra gyakorolt hatásainak mérséklésére, valamint a vasúttársaság szakmai szervezetei árampiaci szakértőkkel folyamatosan monitorozzák a piaci tendenciákat.

Ajánljuk még