logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Úgy menekülne a dollárbaloldal, hogy közben Márki-Zay Péterre fogna mindent

Bár egymás után derülnek ki a részletek a baloldal pártfinanszírozási botrányáról, vezető politikusaik továbbra is hárítanak és igyekeznek Márki-Zay Péterre tolni a felelősséget – számoltak be róla az M1 Híradóban.

Egyetlenegyszer nem hangzott el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) Amerikából pénzt kap. Nem tudtunk róla” – fogalmazott az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet.

Az M1 Híradója kiemelte, a párt továbbra is azt állítja, hogy nem tudott a guruló dollárokról. Arról pedig végképp nincs információjuk, hogy Márki-Zay Péter a pénzért cserébe tett-e bármiféle ígéretet. Schmuck Erzsébet szerint ha lett volna sejtésük arról, hogy a kampányt Amerikából finanszírozzák, akkor nem is csatlakoztak volna a baloldali összefogáshoz.

Nem tudom, hogy Márki-Zay Péter tett-e ígértet, nem tett-e ígéretet. Ez nem volt napirenden, tényleg nem tudtunk róla. Nagyon sajnálom, mert ha tudtunk volna, akkor nyilván azt mondtuk volna, hogy nem fogadhatjuk el” – mondta az LMP társelnöke az M1 stúdiójában.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péterre fogna mindent, így menekülne a dollárbaloldal

– ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál kiemelte, a baloldal vezető politikusai mellébeszélnek és úgy tesznek, mintha nem is hallottak volna az Amerikából érkező 3 milliárd forintnyi dollárról, közben pedig a felelősséget igyekeznek a bukott miniszterelnök-jelöltre hárítani.

A hírportál továbbá megjegyezte,

bár a pénz nagyobbik része a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára érkezett, csaknem kétmilliárd forintból mind a hat baloldali párt kampányolt.

Az ellenzéki pártok nyilatkozatait idézte az M1 Híradója, mely szerint a guruló dollárok ügyében Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy nyilatkozott: „Nem tudom, hogy érkezett-e, azt meg végképp nem, hogy kampányra”. Fekete-Győr András, a Momentum képviselője pedig úgy reagált, „szerintem itt ezzel nincs dolgom”.

Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek az álláspontját is felidézte a Híradó, aki az ügyről a riporternek azt mondta, most hallott erről először. Lukács László György, a Jobbik alelnöke sem szeretett volna az Amerikából érkező pénzekről beszélni, mint mondta, „ez most hogy volt a kampányban, arról Márki-Zay Péter tudna beszámolni”.

Nem tudtunk róla, nem kaptunk belőle – többnyire így reagáltak a baloldali pártok vezetői az elmúlt hetekben, amikor az amerikai kampánytámogatásról kérdezték őket. A botrány kirobbanása óta az ő szavuk áll szemben Márki-Zay Péterével, aki azt állítja, nehéz elképzelni, hogy a pártvezetőknek ne lett volna tudomásuk a pénzről.

Kapcsolódó tartalom

Felelevenítette az M1 Híradója Márki-Zay Péter szavait is, aki elmondta

44 millió forintot egyetlenegy számlán fizettünk ki, mondjuk tollakért, de vannak Facebook-  és Google-hirdetések, plakátok és a többi”.

A baloldal külföldi kampányfinanszírozásáról egymás után derülnek ki az újabb részletek

A titkosszolgálati jelentés ugyanis arra mutatott rá, hogy Karácsony Gergely volt főtanácsadója, Korányi Dávid amerikai szervezetétől, az Action for Democracytól érkezett a pénz, melynek legnagyobb része a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó, az egész baloldal kampányát bonyolító DatAdat-csoportnál landolt.

Mindemellett kerülhetett belőle a DK-közeli Ezalényeg.hu nevű laphoz is, a Tűzfalcsoport továbbá pedig arról számolt be, hogy az ugyancsak balliberális Átlátszó.hu tulajdonosa is érintett lehet a guruló dollárok ügyében.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még