logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint negyedmillió migráns próbált bejutni idén Magyarországra

Idén már 252 ezren próbáltak meg illegálisan Magyarországra jutni a déli határkerítésen keresztül. Dömötör Csaba államtitkár egy videóban arról beszélt, hogy bár a határkerítés már hét éve védi Magyarországot, a migrációs nyomás megint növekszik, ráadásul a bevándorlók egyre erőszakosabbak – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

A szerb–magyar határtól alig néhány száz méterre, a szántóföldeken sétálnak az illegális bevándorlók. Keresik, hogy hol tudnak átszökni az Európai Unió területére. Ókeresztúr környékén kisebb-nagyobb csoportokban tanyáznak az erdőben kialakított illegális táborokban. Azt állítják, hogy szíriaiak, marokkóiak és tunéziaiak – de ezt iratokkal nem tudják bizonyítani.

„Az emberek nem bírnak átjutni a határon, mert a határőrök nagyon szigorúak. Elkapnak és visszafordítanak mindenkit. Én már kétszer is megpróbáltam, de nem sikerült” – mondta egy migráns.

Másfél hete a szerb rendőrség felszámolta a környéken lévő migránstanyákat. A hatóságok akkor több mint ezer bevándorlót szállítottak befogadóközpontokba. Mostanra azonban újból visszatértek.

Kapcsolódó tartalom

Az egyenruhások azután razziáztak, hogy Horgoson migránsbandák lövöldöztek egymásra. A térfigyelő kamerák felvételein jól látszik, hogy Kalasnyikovval felszerelve, csoportosan vonultak a bevándorlók. Úgy tudni, marokkói és pakisztáni férfiak támadtak egymásra és a lövöldözésben tucatnyian megsérültek.

A helyiek azt mondják, egyre elviselhetetlenebb a helyzet, a migránsok kisajátítják a lakatlan házakat és rettegésben tartják az embereket.

„Amint látnak egy üres házat, rögtön beköltöznek. Feltörik az ablakokat és az ajtókat. Tüzet gyújtanak a helyiségekben. Komoly károkat okoznak a házakban. A nőket és a fiatalokat zaklatják az utcán” – mesélte egy helyi férfi.

A déli határzár már hét éve védi Magyarországot – erre emlékeztetett egy videóban a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy a migránsok egyre erőszakosabbak. Felidézte, hogy legutóbb novemberben rendőrökre lövöldöztek embercsempészek az M5-ös autópályán.

„Ebből is látszik, hogy ez a határzár nemcsak politikai, nemcsak jogi, hanem fizikai támadás alatt is van. Ezért is ragaszkodunk ahhoz, hogy továbbra is védje Magyarország határait, és mindenki gondoljon bele, mi lenne annak a következménye, ha nem állna” – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Évek óta nem tapasztalt nyomás alatt van a déli határkerítés – ezt mutatják a számok. Míg 2020-ban mintegy 34 ezer esetben kellett intézkedniük a hatóságoknak, amikor bevándorlók illegálisan próbáltak Magyarországra jutni. 2021-ben már több mint 107 ezer, idén az év első 11 hónapjában pedig 252 ezer esetben kellett a migránsok ellen intézkedni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szerb rendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

Ajánljuk még