Aktuális

Negyvenhárman lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Hortay Olivér: Mi az igazi célja a G7-országok és az EU által bevezetett olajársapkának?

| Szerző: hirado.hu
Az embargók és a megállapított – hordónként 60 dolláros – szint miatt az intézkedés Oroszország bevételeit érdemben nem befolyásolja, és a Nyugat költségeit sem csökkenti majd. De akkor vajon miért ragaszkodott mégis az USA az ársapka bevezetéséhez?” – ezt a kérdést járta körül Hortay Olivér a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője Facebook-oldalán közzétett legújabb videójában.

Hortay Olivér az olajársapka bevezetésének okairól beszélt, mely javaslatot a G7-országok és az Európai Unió a hétvégén fogadott el. Az intézkedés értelmében ezek az országok megtiltják vállalataiknak, hogy a jövőben olyan ügyletekben vegyenek részt, amelyekben Oroszország 60 dollárnál drágábban ad el tengeri úton olajat.

A hivatalos indoklás szerint az olajársapka célja egyrészt megfosztani Oroszországot energiabevételeitől, és ezzel rávenni a háború mielőbbi lezárására, másrészt megakadályozni, hogy az olajárak – így a Nyugat költségei – tovább emelkedjenek – emlékeztetett a szakértő, azonban hozzátette,

„egyértelműen látható, hogy az elfogadott javaslat egyik célt sem fogja teljesíteni”.

Oroszország körülbelül 20 dollárért képes olajat előállítani és jelenleg is 60 dollár alatt értékesít, tehát az ársapka nem fogja a padlóra küldeni. A Nyugat pedig már egyébként is embargóval sújtotta az orosz olajat, így az intézkedés a beszerzési költségeket nem lesz képes leszorítani. De akkor vajon miért ragaszkodik az USA mégis az olajársapkához? – tette fel a kérdést Hortay Olivér.

Kapcsolódó tartalom

Korábban Európa nemcsak vásárlóként, de közvetítőként is fontos szerepet játszott az olajpiacon

A szállításhoz és a biztosításhoz kapcsolódó feladatokat eddig azokban az esetekben is jelentős részben európai vállalatok látták el, amelyekben Oroszország máshova – például Kínába – értékesített.

A szakértő szerint az olajársapka bevezetése ezzel szemben kellő alapot kínál az oroszok számára, hogy leépítsék ezeket az üzleti kapcsolatokat. A magas, 60 dolláros szint ráadásul elegendő időt biztosít a keleti országoknak, hogy fejlesszék saját szállítási kapacitásaikat.

A folyamat el is indult, Oroszország például már több tucat tankerhajót szerzett be. Az pedig hiú ábránd, hogy a nagy ázsiai pénzintézetek nem lesznek képesek átvenni az európai bankok helyét az olajszállítmányok biztosításában.

Az olajársapka mindössze arra jó, hogy az európai energiapiac után az európai vállalatokat is leválassza Oroszországról, és ezzel eltávolítsa azokat a keleti partnerektől. Az intézkedés tovább fokozza a két kereskedelmi pólus távolodását, ami az Amerikai Egyesült Államok stratégiai céljaival egybevág, de az EU-nak biztosan nem kedvez

– mutatott rá a Századvég szakértője.

Kapcsolódó tartalom

A globális olajpiacon olyan mértékű átalakulások zajlanak, amelyekre évtizedek óta nem volt példa

Egy dolog azonban már most világos, a bizonytalan helyzetből csak azok az országok lesznek képesek jól kijönni, amelyek saját érdekeiket képviselik. Az EU-ban tapasztalható, egyre súlyosabb problémák gyökere éppen az, hogy az európai politikai elit egyelőre nem így jár el.

Az uniós vezetőknek változtatniuk kell a hozzáállásukon. Az olajársapkához hasonló intézkedések nem a közösséget szolgálják, így azokat el kell kerülni.

Egyetlen elfogadható szempont van, ami a jövőbeli intézkedéseket vezérelheti, az pedig az európaiak érdeke

– tette hozzá Hortay Olivér.

Kiemelt kép: Hortay Olivér (hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még