logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tűzfalcsoport: Karácsony embere és az Átlátszó tulajdonosa is felbukkan a guruló dollárok környékén

Tovább gyűrűzik a baloldal dollárbotránya – derül ki a Tűzfalcsoport összeállításából.

Nem ismeretlen Sepsi Tibor neve azok számára, akik figyelemmel kísérték az elmúlt években a külföldről finanszírozott „civilek” magyarországi mozgását. Az érintett az Átlátszó.hu oknyomozó portál jogásza és újságírója, továbbá a kiadó Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. résztulajdonosa is.

A portál hazai partnereinek listáján olyan, az amerikai pénzember által támogatott szereplők jelennek meg, mint a már említett TASZ és Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Transparency International Magyarország.

Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy az Átlátszó csak a 2021-es évben több mint 17 millió forint támogatást tudott felhasználni a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok jóvoltából.

Sepsi korábban az ugyancsak Átlátszó-közeli Gáli Csabával, valamint a Bajnai Gordon és Karácsony Gergely bizalmasának számító, a Városháza-botrány kapcsán is megismert Tordai Csabával közösen egy új alkotmánytervezetet készített elő, amely többek között korlátozná a köztársasági elnök jogköreit és liberalizálná a büntető igazságszolgáltatást.

Sepsi emellett szakértőként jelent meg abban a Tordai Csaba vezetésével működő Tiszta Választásokért Alapítványban, amely a Bajnai Gordon által meghirdetett 20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át nevű baloldali aktivistatoborzó kezdeményezés oldalának üzemeltetéséért felelt, és amely szervezetet az ellenzéki pártok pártalapítványai is támogattak.

A Tiszta Választásokért Alapítványban megtaláljuk Tordai és Sepsi mellett Mécs Imrét, az SZDSZ-es Mécs Imre fiát, aki korábban a Momentum Egyesület elnökségi tagjaként került reflektorfénybe. Tag még Gönczi Gergely, a Nemzeti Választási Bizottság momentumos delegáltja, megbízott tagja is.

A 20K22 projekt alapvetően saját leírása szerint a legkülönfélébb iparágakban dolgozó tapasztalt magyar szakemberekből áll. „Közel százfős csapatunk egy éve foglalkozik e kezdeményezéssel, ma már a Tiszta Választásokért Alapítvány (TVA) önkénteseiként.” A TVA pedig azzal büszkélkedik, hogy „pártok alapítványaitól és magánemberektől érkező támogatásokból működik, de a pártok és az adományozók nem szólhatnak bele abba, amit csinálunk”.

A projekt neve felbukkan ugyanakkor egy másik helyen, az Egységbenmagyarországért.hu oldalon is, mint az oldal készítője. A portál jelenleg nem elérhető, de az archív mentések alapján (72 alkalommal módosult három hónap alatt!) kiderül, hogy felmerült a 20k22 szerepe az összellenzéki adománygyűjtés során is. Ebbe a folyamatba ugyanakkor több külföldi szervezet is bekapcsolódott.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, érdekes helyre kerülnek azoknak az adatai, akik kitöltik a Márki-Zay Péter és mozgalma által meghirdetett úgynevezett „civil nemzeti konzultációt”. A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a „civil nemzeti konzultáció” adatkezelői között felbukkan egy visszatérő cégnév, a washingtoni Action Network.

Érdekes egybeesés, hogy az említett felületen a guruló dollárok kapcsán elhíresült Action for Democracy is rendelkezik fiókkal, ráadásul számos programot jegyez ebben a körben. Ilyen a már nem elérhető Szevasz, tavasz! fesztivál, amelynek keretében április 3-án hét európai nagyvárosban szerveztek koncerteket. Az utóbbi szervezési felületen a Magyartavasz.hu oldalon név és e-mail-cím mellett a tartózkodási helyre is rákérdeznek a szervezők. A portált egyébként az Action for Democracy jegyzi.

Szintén archív forrásból ismerhetjük meg a Támogatás.egységbenmagyarországért.hu oldal tartalmát, amely egyébént a The Action Network felületén is felbukkant.

A Tűzfalcsoport teljes írását ide kattintva olvashatja.

Ajánljuk még