logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint 40 évig nevelgették az ország karácsonyfáját, Orbán Viktor személyesen mondott köszönetet

Veronika nénit és Mihály bácsit látta vendégül Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban. Ők azok, akik a 40 éves fenyőjüket ajánlották fel az ország karácsonyfájának. A kormányfő a 18 méter magas ezüstfenyő helyett egy kisebbel ajándékozta meg a házaspárt, és megnézte velük a Kossuth téri fenyőt – számolt be az M1 Híradó.

Nagy nap volt Apc életében november 21. Ekkor vágták ki azt a fenyőt, amely idén az ország karácsonyfája lett. A 18 méteres ezüstfenyőt egy idős házaspár ajánlotta fel, kivágáskor a férfi el is sírta magát.

Az asszony akkor azt mondta: több mint 40 évig nevelgették a fenyőt, amit a család annak idején közösen ültetett.

„1980 áprilisában ültettük mi el, és akkor volt 3 éves csemete. Ez idő alatt idáig ugye mi neveltük, így 42 éves múlt áprilisban, illetve 45 igazság szerint”

– mesélte Veronika néni.

A fenyőfát először kötelekkel bebiztosították, majd daruval emelték ki a család udvaráról.

A katasztrófavédelem munkatársai először a törzsét emelték a platóra, ezután lánccal rögzítették, hogy biztonságosan szállítható legyen.

Ahogy a közútkezelő felvételein is látszik: autópályán – felvezetéssel szállították a fát Apcról Budapestre. Az út 1 óra lenne autóval, de a fenyő mérete miatt csak nagyon lassan tudtak haladni, több óra volt, mire felértek vele a fővárosba. Az egyik sávot teljesen lezárták, ezért mögöttük jelentős kocsisor torlódott fel.

Az ország karácsonyfáját állítják fel daruval tűzoltók az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. november 21-én. A 18 méter magas, több mint 3 tonna súlyú fenyő a Heves megyei Apcról érkezett a Kossuth térre. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Még aznap délután megérkezett a fenyő a Kossuth térre. Először a fa törzsét faragták be a talpba, ezután kezdték csak meg a felállítását.

Az ország karácsonyfáját napokkal később díszítették fel és világították ki.

Az ország karácsonyfája díszkivilágításban az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2022. november 27-én. A 18 méter magas, több mint 3 tonna súlyú fenyő a Heves megyei Apcról érkezett a Kossuth térre. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Idén egy 130 cm-es, 25 kilós, 3D-hatású csillag is került rá, amelyet 16 ezer energiatakarékos LED izzóval világítanak meg.

Az apci házaspárt, vagyis a fenyő felajánlóit most Orbán Viktor is vendégül látta Budapesten a Karmelita kolostorban.

A házaspár ajándékot is kapott a kormányfőtől.

Ezután közösen nézték meg az ország karácsonyfáját, vagyis a saját fenyőjüket, kivilágítva a Parlament előtt. A házaspár meghatódva fogadta a látványt.

Az ország karácsonyfája vízkeresztig marad a Kossuth téren, utána lebontják. A fenyőt – tűzifaként – idén is a rászorulóknak ajánlotta fel az Országgyűlés Hivatala.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még