Aktuális

Szoboszlai mestere felajánlotta a halálos beteg volt angol kapitánynak, hogy átadja a helyét

Rossz fát tesz a tűzre? Kéménytűz lehet a vége

A kéménytüzek veszélyeire hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Ha begyullad a kürtőben lerakódott korom és kátrány, akár ezer fokon is éghet, órákon át. A kéménytüzek csak megfelelő minőségű tüzelőanyagok használatával és a berendezések rendszeres karbantartásával előzhetők meg. Magyarországon az idén már 800 kéménytűz volt, ezekben három ember sérült meg – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy családi ház szikrát szóró, égő kéménye miatt riasztották a tűzoltókat Csákváron. A lángok több méter magasra csaptak fel. A helyi önkéntes és székesfehérvári hivatásos tűzoltók kiürítették a vegyes tüzelésű kazán égésterét, majd szabaddá tették a füstelvezető járatokat.

A kéménytűz főleg azokat a füstelvezetőket fenyegeti, amelyekbe fa-vagy széntüzelésű kályhák, kazánok vannak bekötve, és a karbantartásukat elhanyagolják.

A kürtőben lerakódott kormot és kátrányt ugyanis már egy apró szikra is lángra lobbanthatja. Az égő kátrány a kéményt akár ezerháromszáz fokra is felhevítheti. A több méter magasra felcsapó lángokkal és félelmetes, morgó hanggal kísért jelenség akár órákon át tarthat.

„Fokozza a kéményben a korom és kátrány lerakódását, hogyha nem megfelelő tüzelőt választunk, hogyha rossz fát teszünk a tűzre. Tehát hogyha mindenféle festett, lakkozott, nedves fával, vagy ne adj isten háztartási hulladékkal fűtünk, az bizony fokozza a kéményben a korom és kátrány lerakódását, hamarabb lesz belőle kéménytűz”

– hangsúlyozta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy

a kéményben keletkezett tüzet porral, vagy homokkal lehet megfékezni. Vízzel tilos oltani.

A kéményseprők azt mondják: megfelelő tüzelőanyagok használatával és a tüzelőberendezések rendszeres karbantartásával megelőzhetők ezek a balesetek. A lerakódott kormot akár egy egyszerű, pár ezer forintért beszerezhető csőtisztító kefével is el lehet távolítani a kéményből.

Magyarországon idén november végéig 800 kéménytűz keletkezett.

Ezek következtében hárman megsérültek és ezerhatszáz négyzetméternyi épület vált használhatatlanná. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a családi házak tulajdonosai évente egyszer díjmentesen igényelhetnek kéményseprő-szolgáltatást.

Ajánljuk még