logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már több gyanúsítottat is kihallgatott a rendőrség a Városháza-botrány ügyében

| Szerző: hirado.hu
Tavaly ilyenkor robbant ki a botrány, amikor az Index megtudta, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal titokban Budapest egyik legértékesebb ingatlanát, a Városházát akarja eladni. A nyilvánosságra került hangfelvételekből az is kiderült, hogy jutalékos rendszerben értékesítették volna az épületet. A nyomozás hónapok óta zajlik – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A fővárosi ingatlanok értékesítése körüli botrányt még az Index.hu robbantotta ki, amikor tavaly november elején arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat – Berki Zsolt cégén keresztül és egy ismert ingatlanos vállalkozás, a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. bevonásával –, adná el legértékesebb vagyontárgyát, a budapesti Városházát.

A főpolgármester azonnal hírhamisítással vádolta meg a portált.

Az Anonymus által közzétett hangfelvételek egyikén azonban Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója is arról beszélt, hogy a kabinetnek tetszett a Városháza, mintegy 60 ezer négyzetméteres részének értékesítési terve.

Az ismeretlen álarcos figura egy alkalommal azt is állította: maffialogikára épülő jutalékos rendszer dübörög a Városházán. A tárgyalások egyikén Bajnai Gordon volt miniszterelnök – aki maga ismerte el, hogy részt vett az egyik egyeztetésen – elmondta: a befektetők számíthatnak arra, hogy több cápa is rámozdul az üzletre, és jutalékot fognak kérni a segítségért cserébe.

Később napvilágot látott, hogy miközben izraeli, arab és olasz üzletemberek is érdeklődtek a Városháza iránt, a Karácsony Gergely vezette főváros több ingatlant akart jutalékos rendszerben eladni. Ezek közé tartozott egy Tétényi úti, egy Bécsi úti, valamint a Rimaszombati út 2–4. címen található telek is. Utóbbi esetben a kenőpénz kétmilliárd forint lett volna.

Kapcsolódó tartalom

A Városháza körüli gyanús ingatlanügyletek miatt a rendőrség 14 feljelentés alapján indított nyomozást, egyebek mellett csalás, vesztegetés és hűtlen kezelés miatt. De kutatást tartottak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél és a főjegyzőnél is. A nyomozati cselekmény során számítógépes adathordozókat vizsgáltak meg.

A Magyar Nemzet úgy tudja: a rendőrség már három gyanúsítottat is kihallgatott a Városháza-botrányban. A lap információi szerint ezeket a személyeket nem a sajtóba kikerült hanganyagok, hanem a teljes, vágatlan, tízórányi felvétel alapján vehették elő, amiket Anonymus juttatott el a nyomozóknak még tavaly karácsony előtt.

Bár Karácsony Gergely egy alkalommal sajátos stílusban beszélt a „Városháza-gate” bizonyítékairól, a Magyar Nemzet arról is írt, hogy egy nagyon fontos koronatanút is kihallgattak a rendőrök, akin keresztül Berki Zsolt az amerikai befektetőknek ajánlotta fel a Városházát.

Az illető kijelentette: három alkalommal egyeztetett az adásvétel ügyében Berkivel, aki rendszeresen küldött neki e-maileket az eladó fővárosi ingatlanokról. Az 1-es számú tanú a nyomozók kérdésére elmondta: az egyik személyes találkozón szóba került, hogy a Városháza ára 40 milliárd forint lenne, a jutalék pedig tíz százalék.

Azt is állította, hogy Berki Zsolt neki azt mondta: amennyiben komolyan érdeklődik az üzlettel kapcsolatosan, úgy majd Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel kell tárgyalnia. Később Berki küldött is az 1-es számú tanúnak egy szerződéstervezetet, amelyben benne volt az épület csökkentett vételára, a jutalék mértéke azonban maradt tíz százalék.

Kapcsolódó hírek

Folytatódik a Városháza-gate a gyanúsítottak kihallgatásával
<p class="mbm-subtitle">Három személyt is meggyanúsított a Városháza-gate-ként elhíresült, a fővárosi baloldalhoz köthető korrupciós ügyben a rendőrség. A botrány tavaly ősszel robbant ki, amikor kiderült, a budapesti városvezetés titokban értékesíteni akarta a Városházát. Az Anonymus által kiszivárogtatott felvételekből nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlaneladásokat egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben intézte. A nyomozást vélhetően segíti, hogy a rendőrök birtokában tízórányi vágatlan felvétel van.</p>
Belpolitika
Guruló dollárok: Karácsony Gergely elismerte, hogy tudott az Action for Democracy tevékenységéről
Elismerte Karácsony Gergely, hogy tudott az amerikai pénzeket a baloldalnak juttató Action for Democracy tevékenyéségéről. Az NGO vezetője az a Korányi Dávid, aki egyben a főpolgármester tanácsadója is volt az elmúlt időszakban. A MSZP-s Horváth Csaba pedig azt mondta: neki is lennének kérdései a hárommilliárd forintnyi külföldi támogatásról. Az Origo közben arról írt, hogy a baloldal a guruló dollárokért cserébe megígérte a szankciók megszavazását és a drágább nyugati olaj vásárlását – hangzott el az M1 Híradóban szerda este.
Belföld

Ajánljuk még