Fontos

Friss hírek érkeztek műtétje után Károly királyról

Hornung Ágnes: Kopp Mária családról és magyarságról alkotott gondolatai a családpolitika alapjául szolgálnak

Kopp Mária családról és magyarságról alkotott gondolatai a családpolitika alapjául szolgálnak – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Kopp Mária-emlékév záróeseményén.

Hornung Ágnes kijelentette: Kopp Mária egyike volt azoknak a nagyhatású tudósoknak, akik „szívük teljes erejével hittek abban, amit csináltak”, és abban is, hogy a világ jobbá tehető. Úgy gondolta, hogy a lélek problémáira van orvosság, amelyet fel kell kutatni, alkalmazni kell és tovább kell adni a következő nemzedéknek. Ezért élt és tanított, ezért írt könyveket – mondta az államtitkár.

Emlékét őrzik szerettei, de őrzi az ország és a nemzet is – hangsúlyozta Hornung Ágnes, jelezve, Kopp Mária szellemiségét a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom viszi tovább. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke kimondhatatlanul nagy megtiszteltetésnek, páratlan felelősségnek és igazi örömforrásnak nevezte „Kopp Mária útján járni”.

Mint mondta, az emlékévnek köszönhetően az intézetben még közelebb kerültek a pszichológus, orvos szellemi örökségéhez.

Idén is volt Hungarostudy kutatás, tudományos és szépirodalmi pályázatokat hirdettek, számos szakmai program valósult meg – közölte. Fűrész Tünde beszámolt arról is, hogy a Hegyvidéken, a Normafán hamarosan sétányt fognak elnevezni Kopp Máriáról.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke édesanyja munkásságának eredményei között említette, hogy a kormány a családok támogatását tette meg „legfontosabb stratégiai és ideológiai céljává”.

Az eseményen levetítették a Kopp Máriáról készült dokumentumfilmet, és Kopp-Skrabski-díjat adtak át olyan embereknek, akik támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért kiemelkedő tevékenységet végeznek az élet legkülönbözőbb területein.

Egyéni kategóriában Nagy Natália kárpátaljai egyetemi oktató kapta meg az elismerést,

a közönségdíjban Steinbach Éva mentálhigiénés szakember részesült. Házaspár kategóriában Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor szociológusokat, az MTA doktorait jutalmazták, a közönségdíjas Mező Ferenc pszichológus és Mező Katalin gyógypedagógus lett.

A tudományos Kopp-Skrabski-díj junior nyertese Perge Anna rehabilitációs szakember, tanársegéd, a közönségdíjas Polcz Péter informatikus kutató, egyetemi oktató lett. A 35 év feletti kategóriában Szűcs Kinga Beatrix teológus kapott elismerést, a közönségdíjat Szabó-Tóth Kinga szociológusnak, egyetemi oktatónak ítélték oda.

Ajánljuk még