Aktuális

Megsérült a NASA minihelikoptere, nem repülhet többet a Marson

Több mint 400 migránst állítottak meg a hatóságok

| Szerző: hirado.hu
A hideg ellenére is folyamatos a migránsok határsértése. A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. november 30-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 250 határsértőt tartóztattak fel és 155 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 6 esetben összesen 27 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Hercegszántó, Újmohács, Kelebia, Homorúd és Hóduna közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 13 esetben összesen 196 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Ásotthalom, Röszke, Öttömös, Ruzsa, Balástya és Szatymaz közigazgatási területén.

Fejér megyében, Móron 2; Győr-Moson-Sopron megyében, Harka külterületén 8; Komárom-Esztergom megyében, Esztergom külterületén 2; Pest megyében, Inárcs külterületén 1;  Budapesten két esetben összesen 14 fő határsértőt tartóztattak fel – számolt be a police.hu. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán, marokkói, indiai, palesztin és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 13 esetben összesen 155 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 esetben, közokirat-hamisítás miatt egy esetben indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. november 30-án 4 óra 35 perckor Rétságon ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit, amiből – megállását követően – többen kiugrottak és elfutottak. Az autóhoz rövid idő múlva visszament a gépkocsit vezető 23 éves román állampolgárságú férfi és utasa, egy 18 éves román állampolgárságú férfi. A gépkocsiban utazó illegális migránsok felkutatása eredményre nem vezetett.

Kapcsolódó tartalom

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. november 30-án 8 óra 25 perckor Harka közigazgatási területén ellenőrizni akartak egy magyar honosságú gépkocsit, amelynek vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt a helyszínről elmenekült. Az autóban 8 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A rendőrök később elfogták a 23 éves üzbég állampolgárságú férfit, aki a gépkocsit vezette.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. november 30-án 8 óra 35 perckor az M5 autópályán, Inárcs közigazgatási területén ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit és annak 26 éves szír állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül egy fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrök 2022. november 30-án 22 órakor az M5 autópálya 50615. számú kihajtón ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak 38 éves lengyel állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 11 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A borítókép illusztráció. 

Ajánljuk még