logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olajembargó: Hortay Olivér szerint kérdés, hogy Brüsszel képes lesz-e pótolni a kieső mennyiséget

| Szerző: hirado.hu
Hétfőn lép életbe az Európai Unió olajembargója Oroszországgal szemben. Magyarország felmentést kapott a szankció alól Szlovákiával és Csehországgal együtt, mert földrajzi helyzetünk miatt csak csővezetéken kapjuk a nyersanyagot. Az M1-en nyilatkozó szakértő szerint ha Oroszország képes lesz az Európának szánt kőolajat máshol értékesíteni, akkor a brüsszeli szankció értelmét veszti. Ráadásul Moszkva már többször egyértelművé tette: ha Európában energiaársapkát vezetnek be, akkor biztos, hogy leállítják az olaj- és a gázszállításokat is – hangzott el az M1 Híradójában.

Megszokott életét éli a százhalombattai Dunai Finomító, jönnek és mennek a tartálykocsik. Ez azt jelenti, hogy működik a Barátság II olajvezeték, folyamatosan érkezik az urali típusú nyersanyag. És ez várhatóan így lesz a jövő héten is, amikor életbe lép a hatodik szankciós csomag, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel. Így Magyarország, Szlovákia és Csehország is mentesül a behozatali tilalom alól.

„Valószínűsíthető, hogy jelentősen átalakítja a globális energiaellátást” – ezt mondta az olajembargóról a Századvég energetikai és klímapolitikai üzletágvezetője az M1-en. Hortay Olivér szerint kérdés, Brüsszel képes lesz-e pótolni a kieső mennyiséget, hiszen korábban az unió éves kőolajszükségletének a negyedét Oroszország szállította. Illetve az is kérdés, ha sikerül is pótolni, milyen áron. Ráadásul a Kreml bejelentette, ha Brüsszelben elfogadják az energiaársapkát, akkor leállítja az olajszállítás mellett a gázszállításokat is. A szakértő arról is beszélt, hogy Magyarország átmeneti mentességet kapott ugyan, de ezt később Brüsszelben megváltoztathatják.

„Valóban egy folyamatos veszély Magyarország esetében. Átmeneti mentességet kaptunk ez igaz, ezt az átmeneti mentességet nem kötötték határidőhöz. Úgyhogy az olajembargó esetében is és vélhetően az olajársapka esetében is az a helyzet áll fenn, amit egyébként más energetikai szankcióban is láthatunk, hogy egy folyamatos küzdelem áll elő, ahol hétről hétre Magyarországnak meg kell hogy védje a saját pozícióját és a saját álláspontját” – fogalmazott Hortay Olivér.

Az olajembargó december 5-én lép életbe, aminek azért is van jelentősége, mert egy nappal korábban az orosz miniszterelnök-helyettes találkozik Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterével, és szakértők szerint könnyen előfordulhat, hogy a két állam és később a nagyobb olajkitermelő országok is összehangolják stratégiájukat.

Mivel az amerikai készletek is kimerülőben vannak, több ottani elemző is felveti, hogy exportkorlátozásokat kellene bevezetni. Mindezek még nehezebb helyzetbe hozhatják az Európai Uniót.

„Aggasztó hírek vannak, részben hatályba lépnek a szankciók december 5-vel, részben pedig azt látjuk, hogy a Mol százhalombattai gyárában is vannak olyan meghibásodások, amik a finomítói tevékenységet mérséklik.” Erről már a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón annak kapcsán, hogy tarható-e az üzemanyagárstop.

Elmondta: valójában ez a Molon múlik, vagyis, hogy az olajtársaság, képes-e Magyarország üzemanyag-ellátását garantálni.

Magyarország annak köszönhetően tudta eddig is az ársapkát bevezetni a dízelre és a benzinre, mert a Mol döntően képes volt előállítani a szükséges mennyiségű üzemanyagot. Ha importból kell behozni, akkor az import ára lényegesen drágább. Tehát, az a kérdés, meddig tudjuk biztosítani az ország benzin- és dízelellátását. Ha a Mol erre képes, akkor nem kell változtatni, hogy ha olyan körülmények állnak be, beleértve a december 5-én hatályba lépő szankciókat is, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell lépni – mondta Gulyás Gergely.

Az üzemanyagárstop eredetileg az év végéig marad hatályban.

Kapcsolódó hírek

Hétfőn lép életbe az olajembargó
Hétfőn lép életbe az Európai Unió olajembargója Oroszországgal szemben. Magyarország felmentést kapott a szankció alól Szlovákiával és Csehországgal együtt, mert földrajzi helyzetünk miatt csak csővezetéken kapjuk a nyersanyagot. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint ha Oroszország képes lesz az Európának szánt kőolajat máshol értékesíteni, akkor a brüsszeli szankció értelmét veszti. Ráadásul Moszkva már többször egyértelművé tette: ha Európában energiaársapkát vezetnek be, akkor biztos, hogy leállítja az olaj- és a gázszállításokat is.
Külföld
A gáz- és olajkitermelés marad a Mol fő tevékenysége Algyőn
Még sokáig a hagyományos olaj- és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét – mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
Gazdaság
Az új vecsési olajmező a garancia, hogy még legalább 15 évig lesz hazai olaja a Molnak
A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, jelentette be a társaság kutatási és termelési igazgatója a vecsési új olajkútnál. A magyar olajtársaság egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában. Az új kutat november 11-én állították működésbe, mára naponta csaknem 600 hordónyi olajat termelnek ki belőle, de ez később még több lehet – számolt be az M1 Híradója.
Belföld
Jön az olajembargó, nehézségek várnak Európára
A következő napok eseményei jelentős mértékben átrendezhetik a globális energiaellátást – hívja fel a figyelmet friss elemzésében Hortay Olivér annak kapcsán, hogy egy hét múlva életbe lép az Európai Unió Oroszországból érkező tengeri nyersolajra vonatkozó embargója. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az intézkedés hatásait fejtegetve rámutatott, hogy az EU-nak többféle nehézségre is fel kell készülnie.
Külföld

Ajánljuk még