Megrázó

Hajtóvadászat: Ha látja valahol Molnár Pétert, hívja a zsarukat, Újpesten halálos balesetet okozott majd elmenekült

Csütörtöktől működik az új Energiaügyi Minisztérium

| Szerző: hirado.hu
Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel majd, az ellátás biztosítása mellett a szankciós energiafelárak letörése is kiemelt feladata lesz majd – számoltak be róla az M1 Híradóban.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán köszöntötte Lantos Csabát, aki december 1-jétől tölti be az újonnan létrehozott energiaügyi miniszteri posztot. A kormányfő november közepén azzal indokolta a tárca létrehozását, hogy a háború és a szankciós infláció teljesen új helyzetet teremtett az áprilisi kormányalakításhoz képest.

„Nem volt ilyen tervem, nem is láttam szükségesnek, remélem hosszabb távon sem lesz ez így – de most néhány évig mindenképpen szüksége van Magyarországnak az energiahelyzet alakulásáért felelősséget viselő önálló Energiaügyi Minisztériumra” – indokolta döntését a miniszterelnök.

Miniszteri meghallgatásán múlt héten Lantos Csaba az Országgyűlés bizottságai előtt arról beszélt, hogy Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a behozataltól, ezért a következő évek legfontosabb feladata az energiaszuverenitás feltételeinek megteremtése lesz.

Az akkor még csak miniszterjelölt hangsúlyozta: az energiaipar beruházásai költségesek, de muszáj vállalni ilyen fejlesztéseket.

„Az energiaipar az egy nagyon eszközigényes iparág, tehát változtatni ezen a helyzeten lassan és sok befektetéssel, sok pénzzel lehet, de azt gondolom, hogy ez kell legyen a megcélzott és elérendő cél, hogy az energiaszuverenitásban előrébb lépjünk, és ettől a rettentes a külföldi függőségtől csökkenjünk” –hangsúlyozta Lantos.

Szakértők szerint valóban indokolt volt egy önálló energetikaügyi minisztérium felállítása. Ugyanis hamarosan akár már dönthet is az olajársapkáról az Európai Unió. Jövő hétfőn pedig életbelép az olajembargó Oroszországgal szemben. Magyarország ugyan felmentést kapott ez alól, de két hét múlva ismét napirendre kerül a gázársapka, a gázszolidaritás és a közös gázbeszerzés is Brüsszelben.

Oroszország korábban jelezte: azonnal leállítja a kőlaj- és a földgáz-szállításokat azokba az országokba, amelyek alkalmaznák az ársapkák rendszerét.

Hogy az Európai Bizottság gáz- és olajársapka terve mennyire lehet működőképes, az megosztja a szakértőket, azonban az tisztán látszik, hogy Európában már most válságos az energiahelyzet. Hónapok óta egymást érik a sokszor erőszakba torkolló tiltakozások Nyugat-Európában. Októberben volt olyan tüntetés Párizsban, amikor 140 ezer ember vonult az utcákra. De hasonló jelenetek játszódtak le németországi, belga, olasz vagy éppen cseh nagyvárosokban is.

Ajánljuk még