Aktuális

Megsérült a NASA minihelikoptere, nem repülhet többet a Marson

Közzétette az ÁSZ az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok vezetőinek és Márki-Zay Péternek küldött adatbekérés űrlapjait

Közzétette honlapján az Állami Számvevőszék az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok vezetőinek, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetőjének, Márki-Zay Péternek küldött adatbekérés egyes űrlapjait.

A számvevőszék közölte: ezekkel az űrlapokkal „azon pénzeszközök esetleges kampánycélú felhasználását, annak körülményeit” kívánják tisztázni, amelyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldi szervezettől kapott.

A Márki-Zay Péternek küldött űrlapon többek között arra kíváncsi az ÁSZ, hogy az MMM részt vett-e a közös ellenzéki kampánytanácsban, és ha igen, az hogyan működött. Idézik Márki-Zay Péter több, az ellenzéki kampányfinanszírozással kapcsolatban tett nyilatkozatát és arra kérdeznek rá, a kampánytanács által hozott döntések alapján végzett kampánytevékenységeket milyen forrásból finanszírozták.

Az ÁSZ kíváncsi arra is, az MMM konkrétan milyen szerepet játszott a kampánytanács működésében, és az MMM finanszírozott-e a közös listát állító hat párt helyett vagy a hat párttal együtt választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadást.

Az is a kérdések között szerepel, hogy a közös lista vagy a jelöltek népszerűsítése érdekében az MMM rendelt-e meg és finanszírozott-e kampányeszközöket, például óriásplakátokat, szórólapokat, hirdetéseket, sms-kampányt.

Kapcsolódó tartalom

Arra is kíváncsi az ÁSZ, a közös listát állító hat párt helyett, illetve annak érdekében vagy a hat párttal, vagy azok valamelyikével együtt az MMM által szervezett közös ellenzéki választási kampánytevékenységek hogyan jelennek meg az MMM honlapján megjelentetett pénzügyi elszámolásában, esetleg igénybe vett-e az MMM harmadik felet a kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására.

Az ÁSZ rákérdez a Datadat-csoporttal kapcsolatban arra, az MMM mint egyesület milyen célból, milyen feltételekkel adta át az általa összegyűjtött 50-200 ezres nagyságú adatbázisát a Datadatnak és arra az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokkal egyeztetett módon került-e sor.

Az ellenzéki pártok vezetőinek küldött űrlapon olyan kérdések szerepelnek, mint hogy a párt hány tagot delegált a kampánytanácsba, a delegáltak jogosultak voltak-e kifizetés elrendelésére, és ha a párt delegáltjának nem volt ilyen jogosultsága, akkor mely szervezet delegáltjának volt.

Kíváncsiak arra, a párt helyett vagy annak érdekében, a párttal közösen szervezett-e az MMM választási kampánytevékenységet, milyen kampánytevékenységgel összefüggő kiadást finanszírozott az MMM.

Az ÁSZ azt is kéri, amennyiben az MMM a párt helyett, illetve annak érdekében, vagy a párttal közösen finanszírozott kampánytevékenységet, akkor az ezekhez kapcsolódó kiadások hogyan jelennek meg a Magyar Közlönyben a párt által nyilvánosságra hozott kampányelszámolásban.

Az ellenzéki pártvezetőknek küldött űrlap is kitér a Datadat-csoportnak átadott adatbázis ügyére, és kéri a pártvezetők nyilatkozatát arról, az MMM egyeztette-e a párttal erről.

Ajánljuk még