logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kitüntették a lövöldöző embercsempészek elfogásában közreműködő hős rendőröket

| Szerző: hirado.hu
Kitüntették azt a 18 rendőrt, akik a segítettek az M5-ös autópályán menekülő és lövöldöző embercsempészek elfogásában. A bűnözők egy kisteherautóval próbáltak megszökni, több lövést is leadtak az őket üldöző rendőrökre, ezzel veszélyeztetve a többi közlekedő biztonságát is. Az egyenruhások végül elkapták őket, senki sem sérült meg – számolt be az M1 Híradó.

Példamutatóan cselekedtek a rendőrök, amikor erőszakos, rájuk is tüzet nyitó embercsempészeket fogtak el – mondta Rétvári Bence államtitkár. A novemberi akcióval kapcsolatban 18 rendőrt jutalmaztak, köztük az embercsempészek furgonját megállító Bóna Elizát és Cseh Imrét.

Az M5-ös autópályán a reggeli csúcsforgalomban dördültek lövések egy kisteherautóból november 14-én. A rendőrök Inárcstól üldözték a furgont, amivel iraki embercsempészek szállítottak migránsokat.

A jobb első ülésen ülő embercsempész a hajszában többször rálőtt a rendőrökre.

A kisteherautó végül a fővárosi bevezető szakasz felüljáróján állt meg, majd a kiszálló embercsempészek egyike ismét a rendőrökre célzott és rájuk is lőtt.

Az embercsempészeket a Terrorelhárítási Központ segítségével fél órán belül elfogták, ahogy még aznap azokat az iraki, török és német társaikat is, akik egy személyautóval előfutóként segítették őket. Ők szintén ellenálltak és dulakodtak a rendőrökkel.

Kapcsolódó tartalom

Folyamatosan emelkedik azoknak az eseteknek a száma, amikor az embercsempészek ellenállnak a rendőri intézkedésnek és megpróbálnak elmenekülni. Októberben az M1-es autópályán ugrott ki mozgó kisteherautójából egy embercsempész és futott a fák közé.

Többször okoztak már halálos balesetet is az embercsempészek.

Az év elején Forráskúton egy virágboltba hajtott bele egy csempészfurgon, nem sokkal korábban pedig Mórahalmon csapódott egy ház falának az embercsempész autója, hét ember halálát okozva.

Közben sorban születnek a vádemelések is az embercsempészek ellen. A Szegedi Járási Ügyészség legutóbb egy szerb férfival szemben emelt vádat, aki hangfalakba rejtve próbált Magyarországon keresztül Ausztriába csempészni hét migránst.

Ez az utazás különös, jelentős testi, lelki gyötrelemmel járt, hiszen helyzetüket, testhelyzetüket nem tudták megváltoztatni, levegőt is csak a hangfalak sűrű borításán keresztül kaptak, végtagjaik is jelentős mértékben elzsibbadtak. A vádlottat a Járási Ügyészség a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádolja” – mondta Saághy Flóra, a Csongrád-Csanád megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Idén már mintegy 1800 embercsempészt fogtak el, ami drasztikus emelkedés a korábbi évekhez viszonyítva.

A hazai börtönökben több mint 2500 embercsempészt tartanak fogva, ami az összes rab 13 százaléka.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország déli határa hét éve áll ostrom alatt, és a nyomás nemhogy csökken, hanem fokozódik – ezt Rétvári Bence mondta. A belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta:

2020-hoz viszonyítva már 2021-ben is duplázódott a migrációval kapcsolatos esetek száma, és a friss, novemberi adatokból az is látszik, hogy idén is megkétszereződött ez a szám.

Egy sokkal erősebb, sokkal intenzívebb igénybevételnek van kitéve a déli határ, és azt, hogy a magyar emberek biztonságban élnek, azt, hogy Európa polgárai közül a magyar emberek mondják a leginkább azt, biztonságban érezhetik magukat és a legkisebb esélyt a magyar emberek adnak arra, hogy valamilyen erőszak, vagy bűncselekmény áldozatai legyenek – és ezt nemzetközi felmérések is bizonyítják –, ez a magyar rendőrök munkájának és a szigorú büntető jogszabályoknak is köszönhető” – fogalmazott.

Rétvári Bence kiemelte: ahogy eddig, úgy a kormány ezután is azért fog dolgozni, hogy megőrizze Magyarország biztonságát.

Kiemelt kép: Marácz Péter rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ kiemelt főelőadója átveszi Rétvári Bencétől, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától és Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkártól a jutalom elismerést (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még