logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Guruló dollárok: csak blöff volt, hogy a diaszpórában élő magyarok adták össze a pénzt

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay Péter és Korányi Dávid is tényként állította korábban, hogy csak a diaszpórában élő magyarok körében gyűjtötték az adományokat, ám Action for Democracy útlevélszámot kérő donációs oldala máig nem került elő, az újabban emlegetett ActBlue pedig amerikai baloldali nonprofit szervezetek, demokrata jelöltek és progresszív csoportok támogatására szolgál, kampánya során használta például Hillary Clinton és Joe Biden is.

Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorának vendége volt november 30-án, és a külföldi kampányfinanszírozás kapcsán azt mondta, Korányi Dávid

„énnekem elküldött hát most meg nem mondom valamilyen Blue nevű adománygyűjtő oldalnak például egyoldalas kivonatát, és volt olyan nap, amikor az elszámolás mittudomén hetente történik, és volt olyan sor, ahol hatszáznegyvennyolc adomány 18500, nem tudom hány dollár érkezett. Tehát volt olyan egyetlenegy nap, amikor hatszázötven adomány érkezett hozzájuk. Tehát nyilvánvalóan nem tizenegy adományozó volt”

– magyarázta a baloldal volt kormányfőjelöltje.

Arra, hogy az Action for Democracy Amerikában ottani magyaroktól gyűjtött-e adományokat, Márki-Zay szerint „Korányi Dávidnak kell válaszolni”. Továbbá „azt, hogy a DatAdat itt nálunk nekünk a mi megbízásunkból is, és elsősorban nekünk szolgáltatásokat végzett ebben a kampányban erről természetesen a DatAdat örömmel áll rendelkezésre és ad válaszokat”.

Vagyis ezekben a kérdésekben a politikus másokra hárítja a felelősséget.

Kijelentette viszont: „mi a teljes kampányelszámolásért feleltünk az MMM szempontjából és csak az MMM pénzeiről, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy kiharcoltuk, hogy a titkosszolgálati jelentést hozzák nyilvánosságra, és senki másnak a magyar politikatörténetben nincs ilyen bizonyítványa, hogy a magyar titkosszolgálat hosszas, több hónapos nyomozás után fillérre pontosan azt találta, amit mi hónapokkal ezelőtt bejelentettünk.”

Érdemes felidézni: amikor Márki-Zay Péter augusztus végén a Magyar Hang podcastjában az Egyesült Államokból érkezett pénzekről beszélt, tényként állította, hogy azokat a diaszpórában élő magyarok körében gyűjtötte össze az Action for Democracy (A4D) nevű civil szervezet.

A HVG360-nak októberben nyilatkozva úgy emlékezett: 1,86 milliárd forint érkezett az USA-ból. Ehhez képest most már több, mint három milliárd forintnak megfelelő dollárról van szó.

Az adományozókról Korányi Dávid november 22-én a Telexnek kijelentette: csak a diaszpórában élő magyaroktól fogadtak el támogatásokat a kampányra. Az adománygyűjtő oldalon elkérték az útlevél számát, és a formátum alapján ellenőrizhették, van-e magyar állampolgársága a támogatónak. Javarészt évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiköltözött magyarok adtak mikroadományokat – közölte az A4D vezetője.

Rákay Philip leleplező videója után Korányi november 28-án ismét nyilatkozott a Telexnek, és azt fejtegette, a videóban bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint a magyartavasz.hu nevű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt.

A Rákay által mutatott oldalon valóban nem kell megadni útlevélszámot – ismerte el Korányi, és úgy magyarázkodott: az útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, ami már nem elérhető április óta, de informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, ám azt csak később tudja elküldeni. Megjegyezte ugyanakkor: nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát, ez csak egy „extra gesztus” volt a részükről.

Kapcsolódó tartalom

A Korányi és most már Márki-Zay által is emlegetett adománygyűjtő oldal az ActBlue, amely baloldali nonprofit szervezetek, demokrata jelöltek és progresszív csoportok támogatására szolgál, kampánya során használta például Hillary Clinton és Joe Biden is.

Feltettük a kérdést Márki-Zay Péternek: „Ön azt mondta, látott egy kivonatot az ActBlue-ról. Ezen az adományozók nevei is szerepeltek? Ha igen, magyar neveknek tűntek?” Amint válaszol a hódmezővásárhelyi polgármester, frissítjük cikkünket.

Ajánljuk még