Aktuális

Megsérült a NASA minihelikoptere, nem repülhet többet a Marson

48 perc: Már az előválasztás során beavatkozhatott Amerika

| Szerző: hirado.hu
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Schiffer András ügyvéd és Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor adásában. A műsor fő témája a magyar baloldal országgyűlési kampánya körül kirobbant és egyre tovább gyűrűző botrány volt.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmát egy februárban alapított amerikai civilszervezet, az Action for Democracy (AD) finanszírozta 3 milliárd forinttal az áprilisi választások során, amelyről azóta kiderült, hogy felveti az Egyesült Államok beavatkozási szándékát Magyarország belpolitikájába.

A vita során Horn Gábor arról beszélt, hogy ebben az ügyben minden olyan hiba benne van, amely a hazai kampányfinanszírozás szabályozása kapcsán felmerülhet.

A Republikon Alapítvány elnöke szerint a pártfinanszírozási törvény hiányosságait évtizedek óta nem tudta megoldani a magyar politika.

A botrányos ügy kapcsán Mráz Ágoston felidézte, hogy a napokban Rákay Philip cáfolta Márki-Zayék azon állítását, hogy több ezer adományozótól érkezett volna a baloldalnak juttatott 3 milliárd forint. Mráz Ágoston felidézte, hogy az AD honlapján bekapcsolt adományszámláló mindössze 11 adományozót jelzett.

Ezen felül Mráz Ágoston arra is emlékeztetett, hogy a magyar állam eleve biztosított 1 milliárd forintot a baloldal számára is, hogy kampányoljon.

A magyarországi pártokra és kampányfinanszírozásra vonatkozó törvényt Schiffer András erősen kritizálta. Szerinte a hazai szabályozásban maradtak jogi kiskapuk és hézagok, és ezeket a hiányosságokat játszották ki Márki-Zay Péterék, akik ebben a vonatkozásban nem követtek el jogsértést. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a baloldal cselekedetének ennél jóval komolyabb a morális vetülete.

Sok pénzből is lehet rossz kampányt csinálni

A korábbi SZDSZ-es politikus azzal vette védelmébe a magyar baloldalt, hogy a kormánypártok számára jóval nagyobb források állnak rendelkezésre. Horn példaként a plakátkampányt említette, ráadásul szerinte a magyar állami infrastruktúra is a kormánypártok rendelkezésére állt, amelynek segítségével a kampányra fordított pénzük többszörösen meghaladta az ellenzék anyagi lehetőségeit.

Ezzel szemben Mráz Ágoston rámutatott, hogy sok pénzből is lehet rossz kampány csinálni.

A Nézőpont Intézet igazgatója kiemelte, hogy a baloldali kampány során hetente változtak a politikai üzenetek és az azokat megjelenítő plakátok.

Márki-Zay Péter Péter személye pedig kifejezetten ellehetetlenítette a következetes kommunikációt.

Már az előválasztást is befolyásolhatták

Az amerikai Demokrata Párt lehetséges befolyása kapcsán Schiffer András arról beszélt, hogy már az előválasztás során is felmerült benne, miért ül le öt parlamenti párt egy tárgyalóasztalhoz azzal a Márki-Zay Péterrel, akinek nincs országos pozíciója?

Schiffer ebből arra következtetett, hogy már akkor tudomása lehetett minden résztvevőnek, hogy az Egyesült Államokból fogják támogatni őket, a pénzhez pedig Márki-Zay Péter személyének elfogadásán keresztül vezet az út.

A műsorvezető felidézte, hogy a baloldali tavaly őszi előválasztás első fordulója során például Karácsony Gergely még arról beszélt, hogy csak akkor lépne vissza bármelyik miniszterelnök-jelölt javára, ha „elütné a villamos”. Majd néhány napon belül ezt mégis megtette Márki-Zay Péter javára.

Az amerikai nagytőke nem képviselné a magyar emberek érdekeit

Schiffer András egyetértett Horn Gáborral és a hazai pártfinanszírozás egyenlőtlenségeiről beszélt. Ahogyan az SZDSZ korábbi politikusa, úgy Schiffer is meggyőződéssel állította, hogy a kormánypártok aránytalanul nagy forrásokkal rendelkeznek az ellenzékhez képest, azonban azt is hozzátette: bármit is gondoljon az ellenzéki politika az adott kormánypártról, akkor sem hihetik azt, hogy az „amerikai energiaóriások érdekei bármikor is képviselik egy magyarországi lakótelepi lakásban élő ember érdekeit”.

Az Action for Democracyra visszatérve pedig kijelentette: „ez nem egy civil szervezet”. Mint rámutatott, olyan személyek fémjelzik ezt az amerikai NGO-t, akik az Egyesült Államok politikai döntéshozói köréhez tartoztak az elmúlt két évtizedben.

Ajánljuk még