Aktuális

Megsérült a NASA minihelikoptere, nem repülhet többet a Marson

Orbán Viktor határozott: fontos lépés történt a rezsicsökkentés megőrzése érdekében

| Szerző: hirado.hu
A rezsicsökkentés bebiztosítása prioritás a kormány számára: a kormányfő által jegyzett új kormányrendelet tanúsága szerint 2023-ban az energiaszolgáltatók nem emelhetnek a lakossági rendszerhasználati díjon.

 

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent, személyesen a kormányfő által jegyzett kormányrendelet tanúsága szerint 2023-ban az energiaszolgáltatók nem emelhetnek a lakossági rendszerhasználati díjon.

A lakossági áramár két összetevőből áll össze, egyik az energia ára, a másik pedig a rendszerhasználati díj, amely a szolgáltatásért igénybe vett infrastruktúra ára. Ez utóbbiról rendelkezett a kormányfő. Tehát a lakossági rezsicsökkentés megőrzésére irányul a lépés.

A kormányrendelet értelmében a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedése a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú. A rendelet az elosztók elismert költségeinek megfizetésére 100 milliárd forintot, míg az átviteli rendszerirányító számára elismert költségre 80 milliárd forintot szán a rezsivédelmi alapból.

A rendelet értelmében „azon kisfeszültségű idősoros (KIF III.) csatlakozású felhasználót”, aki a veszélyhelyzet ideje alatt egyetemes szolgáltatás keretében vételez, „2023. január 1-jétől profil elszámolású felhasználónak kell tekinteni” és rá a „kisfeszültségű profilos (KIF I.) elszámolást” alkalmazzák majd.

A jogszabály szerint az átsorolásról és az azzal kapcsolatos fizetési feltételekről „az elosztó, a hálózathasználati szerződés megbízottkénti kezelése esetén az egyetemes szolgáltató az átsorolás előtt legalább 15 nappal értesíti a felhasználót, aki a tájékoztatás kézhezvételétől számított 30 napon belül kérheti, hogy számlázása az eredeti feltételek szerint történjen”.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még