logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: 4000 milliárdot veszítünk a szankciós energiaárak miatt

A magyar gazdaság önhibáján kívül elveszít 4000 milliárd forintot, csak azért, mert megnőtt az energia ára – ezt Orbán Viktor mondta egy gazdasági rendezvényen. A miniszterelnök kiemelte: jövőre ugyanazt a mennyiségű energiát, ugyanolyan minőségben, mint idén, ennyivel több pénzért kell beszerezni. Orbán Viktor hozzátette: olyan energiaválságba kerültünk, amely az egész európai ipar rohamos leépülésével fenyeget, ugyanakkor ilyen helyzetben is lehetséges a magyar családok megvédése a hatalmas rezsiköltségektől.

Brüsszel eddig 8 szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben. Hónapokig érveltek azzal, hogy az embargók elhozzák a háború végét. Azt is ígérték, hogy a szankciók nem érintik majd az energiahordozókat, de később azokra is kiterjesztették a büntetőintézkedéseket. Ez pedig energiaválsághoz, illetve szankciós inflációhoz vezetett, ami miatt Európa a recesszió rémével néz szembe.

Brüsszelnek nem újabb szankciókon kellene dolgoznia, hanem az energiahordozókra vonatkozó korábbi korlátozásokat kellene eltörölnie – mondta Menczer Tamás az M1-en. Az államtitkár hangsúlyozta: az energiaárak és a tomboló infláció is azonnal csökkenne, ha Brüsszel hajlandó lenne eltörölni a szankciókat.

Kapcsolódó tartalom

A szankciók miatti energiaválság az európai ipar rohamos leépülésével fenyeget – ezt már Orbán Viktor mondta a Széchenyi Kártya Program rendezvényén. A miniszterelnök hangsúlyozta: a szankciók miatt többszörösére emelkedtek az energiaárak, ami a magyar gazdaságnak, illetve a költségvetésnek több ezer milliárd forintos kárt okoz.

„A magyar gazdaság elveszít 4000 milliárd forintot önhibáján kívül, csak azért, mert az energia ára megnőtt. Ugyan azt a mennyiségű energiát, ugyan olyan minőségben 10 milliárd euróval, vagyis 4000 milliárd forinttal többért kell beszerezni a következő évben” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: az viszont örömet okozhat, hogy ki lehet maradni a recesszióból.

„Örömmel tölthet el bennünket az is, hogy ki lehet maradni a háborúból. Örömmel tölhet el bennünket az is, hogy megcélozhatjuk, hogy december alapon számolva 2023 év végére az infláció legyen egy számjegyű. És

örömet okozhat az is, hogy megcélozzuk, és lehetségesnek találjuk, hogy ilyen helyzetben is a családokat meg lehet védeni a hatalmas rezsiköltségektől”

– fejtette ki. Hozzáéve: a mai, már megváltoztatott rezsitámogatási rendszerben átlagosan, minden hónapban a magyar költségvetés minden háztartásnak ad 180 ezer forintot. Ha ezt nem adnák, akkor átlagosan minden magyar családnak ennyivel lenne nagyobb az energiaszámlája.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az eddigi tizenkét év a legnagyobb hozadéka az Magyarország számára, hogy az alsó négy tizedben, decilisben elhelyezkedőknek kinyíltak a lehetőségei, hogy csatlakozhassanak a középosztályhoz.

Kijelentette: Ha összevetjük, hogy mennyit kellett költeniük a magyar embereknek 2010-ben a rezsire, ideértve az élelmiszert és az energiát, és ez mennyit, hány százalékot vitt el a fizetésükből, és hány százalékot visz el most, akkor sokkal jobb állapotban vagyunk, mint tíz évvel ezelőtt voltunk.

„De ha nem tudjuk megvédeni a magas rezsiköltségektől ezeket a családokat, akkor vissza fogunk esni oda, ahol 2010-ben voltunk.

És az alsó középosztály számára az előrejutás lehetősége meg fog szűnni, amiért pedig tizenkét éve keményen dolgozunk. Ezért, bár közgazdaságilag lehet vitatni, hogy helyes dolog-e egy ilyen rezsitámogatási rendszer fönntartása, ez közgazdasági szempontból vitatható, de társadalmi szempontból nem vitatható” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: bár már elfogadták a 2023-as költségvetést, azt hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez. Nem lehet másra hagyatkozni, olyan saját mentőcsónakot kell találni, amely egyszerre képes megvédeni a lakosságot és fenntartani a magyar cégek működőképességét.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még