logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

PM: A mai bizonytalan helyzetben kiemelten fontos a párbeszéd az önkormányzatokkal

Napjaink válsága és bizonytalanságai miatt kiemelten fontos a párbeszéd az önkormányzatokkal – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára a XXII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferencia keddi sajtótájékoztatóján, Egerben.

Berczik Ábel a kétnapos, 120 helyhatóság mintegy 200 munkatársának részvételével zajló szakmai seregszemle nyitónapján aláhúzta: a mostani időszak komoly kihívásokkal és bizonytalanságokkal terhelt mind a helyhatóságok, mind a központi közigazgatás szakmai vezetői számára.

„Nagyon nehezen lehet előre látni bizonyos makrogazdasági és költségvetési folyamatokat, ezért jelenleg is tart a jövő évi költségvetés áttervezése” – tette hozzá.

Jelezte:

az idei esemény különösen gazdag programot kínál a résztvevőknek,

a Pénzügyminisztérium pedig széles előadói kört delegált a konferenciára. Így a jelenlévők első kézből tájékozódhatnak az államháztartási, számviteli és költségvetési szakterületek, továbbá a központi és helyiadó-igazgatás aktualitásairól.

Emellett a számvevőszéki ellenőrzések legfrissebb tapasztalatai és az önkormányzati reform időszerű témái is terítékre kerülnek a program során – tájékoztatott. Emlékeztetett: több mint két évtizedes múltra tekint vissza a konferencia, amely mára az eredeti, helyi adókhoz kapcsolódó tematika mellett az államháztartási-költségvetési témákat is felöleli.

A palettát ezúttal tovább bővíti, hogy az önkormányzatok számára fontos kérdések egyikeként szó esik majd az egészségügy átalakításáról is – tette hozzá.

Közölte: bízik abban, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) által szervezett program érdemi tapasztalatcserére és közvetlen párbeszédre alkalmas fórumot teremt az érintett önkormányzati és közigazgatási szereplőknek, akik a mindennapokban hasznosítható információkkal térhetnek haza.

Bugár Csaba, az államkincstár elnöke a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az ASP informatikai rendszeren keresztül az ország 3200 önkormányzatának nyújtanak segítséget.

Az újonnan bevezetett platform sikeresen működik, köszönhetően a rendszer szakmai támogatását nyújtó szakembereknek is

– jegyezte meg. A konferencia célja, hogy ezt a fórumot kiegészítve még szorosabbra fűzze a helyhatóságok és a MÁK kapcsolatát, együttműködését – hangsúlyozta.

Ignácz Balázs Heves megyei főispán rámutatott: olyan időszakot élünk, amikor az állampolgároktól, a területi közigazgatás képviselőitől és az önkormányzatoktól egyaránt felelős gazdálkodásra van szükség. Az idei év sok kihívást tartogatott és a mai ismereteink szerint nem lesz ez másként jövőre sem – fogalmazott.

A konferencia előadói és témái garanciát jelentenek arra, hogy a résztvevők ebben a helyzetben is megkapják a munkájukhoz szükséges szakmai segítséget, támogatást – zárta szavait.

Ajánljuk még