logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk a Széchenyi Kártya Programot

Több mint kétszeresére nő jövőre a Széchenyi Kártya Program támogatása az ideihez képest – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök a kártya fennállásának huszadik évfordulóján tartott rendezvényen arról beszélt: a következő évben 290 milliárd forinttal támogatják a programot, az idei 130 milliárd után. A Széchenyi Kártya hitelkonstrukcióját az elmúlt két évtizedben 600 ezer magyar cég vette igénybe és a programban jelenleg is percenként 30 millió forint hitelt igényelnek a mikro-, kis- és középvállalkozások – hangzott el az M1

2002 óta 600 ezer vállalkozás élt a Széchenyi Kártya kínálta kedvezményes kamatozású kölcsönök lehetőségével. A mikro-, kis- és középvállakozásokat támogató hitelkártya ötletét a négy éve elhunyt Demján Sándor nagyvállalkozó vetette fel az első Orbán-kormány idején, még 2001-ben.

A Széchenyi Kártya a gazdaság és a politika sikeres együttműködését mutatja, azt, hogy a termék nehéz időkben bizonyította válság- és időtállóságát – emelte ki a hiteleket koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen. Krisán László hangsúlyozta: Naponta ötszáz vállalkozás szeretne a Széchenyi Kártya Programban hitelhez jutni.

„Óránként közel 2 milliárd forintot igényelnek, ez percenként több, mint 30 millió forint. Tehát amíg én elmondom a 10 perces beszédemet 300 millió fog kikerülni a gazdaság vérkeringésébe” – mondta a vezérigazgató.

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke – utalva Széchenyi Kártya többféle hitelkonstrukciójára – azt mondta: a program, gyorsan, rugalmasan, valós problémákra, valós megoldásokat kínál.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya együttműködésen alapuló termék, kritikus időszakban segítette a kkv-k hitelezését, fennállása óta egyre nagyobb hányadot tölt be a kkv-k hitelezésében. Hozzátette, a Széchenyi Kártya együtt lélegzik a gazdasággal, ami ott történik, arra a kártya azonnal célzott programokkal reagál.

„Következő évben a magyar költségvetés ezt a program csomagot 290 milliárd forinttal fogja támogatni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Jövőre az idei 130 milliárd forintról 290 milliárd forintra emeli az állam a Széchenyi Kártya Program támogatását – erről beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért arra: emellett még 220 milliárd forintot adnak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek az energiaintenzív kategóriába esnek, továbbá gyármentő programot hirdetnek meg.

„Nehéz év áll előttünk az a döntés is születhetett volna, hogy tekintettel a helyzetre, nem invesztálunk ekkora összeget a Széchenyi Kártya rendszer támogatásába, e mögé is lehetett volna felsorakoztatni érveket szép számmal de nem ezt tettük, hanem azt döntöttük, hogy egy válságos év van előttünk és több mint kétszeresére növeljük azt a támogatást 130 milliárdról 290 milliárd forintra amit a Széchenyi kártya rendszer mögé a magyar kis és közepes vállalkozások megtámogatása érdekében odatesz a magyar kormány” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt: nem hiszi, hogy a piac szent és sérthetetlen, megvannak a törvényei, de nem érinthetetlen és igenis kellhet az állami beavatkozás. Azt mondta, olyan év előtt állunk, amikor erős, kellő időben és helyesen cselekvő állam nélkül a magyar gazdaság nem lesz sikeres.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán).

Ajánljuk még