logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hárommilliárdos kérdés gyűri maga alá a baloldal védekezését

| Szerző: hirado.hu
A magyar baloldal választási kampányát több mint hárommilliárd forinttal pénzelő Action for Democracy vezetője, Korányi Dávid védekezése egyre több ellentmondást generál. Korányi a Telexnek adott nyilatkozatában próbálta kimosdatni az általa irányított szervezetet az ügyből, kevés sikerrel.

Lázas magyarázkodásba kezdett hétfőn a Telexen keresztül Korányi Dávid, miután Rákay Philip médiaszakember leleplezte, hogy az Action for Democracy igenis a baloldali választási kampányhoz gyűjtött pénzt, ráadásul szó sem volt mikroadományokról, hiszen csupán tizenegyen utaltak pénzt a szervezetnek.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai szervezetet vezető Korányi mentegetőzéséről az Origo írt. Beszámolójuk szerint Korányi tagadni próbálta, hogy választási kampányra fordítódott az általuk gyűjtött pénz, miközben az AfD honlapjáról

egyértelműen kiderült, hogy a választásokra, sőt kifejezetten az Orbán-kormány megdöntésére gyűjtötték a pénzt.

Egy március 24-ei honlapmentés szerint a szervezet gőzerővel készült a magyar országgyűlési választásokra és az Amerikából jól ismert kifejezéssel „csatatérállamként” jellemezték Magyarországot. A honlap adománygyűjtő felületére kattintva a következőket lehet olvasni még most is: „a legkritikusabb választás előtt állunk, amit a világ valaha látott. A demokrácia sorsa ezen a választáson és az Orbán-féle diktátorok megállításán múlik. Ezért harcol az Action for Democracy.

Kapcsolódó tartalom

Korányi Dávid zavaros magyarázatot adott a Telexnek a támogatók számát illetően is. Szerinte a Rákay videójában bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaiknak, sőt mint mondta, sokan a közösségi médián keresztül vagy banki átutalással fizettek nekik.

A Korányi által példaként megemlített – azóta már törölt – Magyartavasz.hu oldalon ugyanakkor egy március 23-ai mentés szerint

nem is volt adománygyűjtő felület, és nem gyűjtöttek felajánlásokat az Action for Democracy Facebook-oldalán sem.

Tisztázatlan továbbá az útlevélszámok kérdése is. Emlékezetes, korábban azt állították, hogy csak magyar állampolgároktól gyűjtöttek pénzt, Márki-Zay Péter szerint ennek igazolásához útlevélszámokat is bekértek. Korányi azt mondta, hogy az állampolgárságot a régebbi donációs honlapon ellenőrizték, ami már nem elérhető. A kérdéses időpontban rögzített honlapmentések tanúsága szerint azonban ennek nincs és nem is volt semmilyen nyoma.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még