Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

BKK: Még az idén befejeződik a Blaha Lujza tér felújítása

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közleménye szerint a kedden elkezdődött műszaki átadás-átvétel során a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek alaposan átnézik a területet, és ha szükséges, javításokat kérnek. Decemberben még lehetnek kisebb helyszíni munkák, de a Blaha Lujza tér teljes kivitelezése – a Somogyi Béla utca kapcsolódó felújításával együtt – az idén befejeződik – írták.

A BKK közölte, lerakták a térburkolatot és elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren. Továbbá befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

Mint írták, tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló téren, a növénykazetták ülőfelületén.

A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanakkor a BKK rámutatott, nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

A mikroszobrok elkészítéséhez egykori fotók és grafikák adtak segítséget,

amelyek a színészeket szerepeikben, jelmezben ábrázolják. A 11 műalkotás között helyet kapott például Blaha Lujza, Fedák Sári, Kassai Vidor és Tamássy József kis méretű szobra is.

A mikroszobrokról és a színészekről a Blaha Lujza téri buszváróban elhelyezett tájékoztató táblán olvashatnak majd további érdekességeket – olvasható a BKK közleményében.

Ajánljuk még