logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az új vecsési olajmező a garancia, hogy még legalább 15 évig lesz hazai olaja a Molnak

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, jelentette be a társaság kutatási és termelési igazgatója a vecsési új olajkútnál. A magyar olajtársaság egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában. Az új kutat november 11-én állították működésbe, mára naponta csaknem 600 hordónyi olajat termelnek ki belőle, de ez később még több lehet – számolt be az M1 Híradója.

Magyarország legújabb olajkútja november 11-óta folyamatosan hozza fel 2001 méter mélyből a kőolajat Vecsés határban. A Mol még júliusban kezdett kutatóforrásokba a területen, ahol a tesztüzem után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt fedeztek fel.

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indult, amit később 1000 hordóra emelnek meg. Ezt azt jelenti, hogy az olajcég 10 százalékkal növeli meg hazai kőolajkitermelését.

Az adatok szerint a Vecsés–2 névre keresztelt olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, ami legalább annyi olajat hoz fel a felszínre, amennyivel csökken az elöregedő algyői mező éves nyersanyag kitermelése. A Mol kutatás és termelési igazgatója szerint a vecsési olaj tovább növeli Magyarország ellátásbiztonságát.

„Nagy felelősség és elkötelezés is minden csepp hazai kőolaj és köbméter földgáz hozzájárul az ellátásbiztonsághoz, még hogyha az importfüggést nagyon gyorsan és teljes mértéken nem is lehetséges kiváltani.  Minden egyes találat segít abban, hogy a függésünket csökkentsük” – mondta Homonnay Ádám, kutatási és termelési igazgató.

Magyarország legnagyobb olajlelőhelye Algyőnél található, azonban – a többi hazai kőolaj-lelőhelyhez hasonlóan – itt is erősen csökkennek a készletek.

Annak érdekében, hogy a termelést szinten tartsa, a Mol több milliárd forintos beruházást hajtott végre országszerte.

„Algyő esetében, mint sok más magyarországi olajmező esetében is, a termelés csökkenésével szembesülünk. Algyő esetében 10–15 százalékos az éves csökkenés. Annak érdekében, hogy ezt a csökkenést mérsékelni tudjuk, például vízbesajtolást hajtunk végre. A vízbesajtolás eredményeként tudjuk az olajtermelő kutak hozamát vagy szinten tartani vagy adott esetben növelni” – magyarázta Kardos László, a társaság regionális vezetője.

Ahogy az algyői olajat, így a vecsési nyersanyagot is a Dunai finomítóba szállítják és ott dolgozzák fel. Szakemberek szerint Algyőn és Vecsésen még 10–15 évig biztosan lesz kőolajtermelés.

Magyarország napi kőolajszükséglete 150 ezer hordó, ezen belül 20 ezer hordónyi részarányt képvisel a belföldi kitermelés.

Kiemelt képen: Újságírók a Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja bemutatásán 2022. november 28-án. A Mol, amely 2023-ban 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még