logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritkán látott képekkel emlékezünk Csapó Gáborra, a vagány óriásra

| Szerző: hirado.hu
Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A sportág legendás alakja vasárnap hajnalban halt meg. A hirado.hu a Nemzeti Fotótár ritkán látott képeivel emlékezik a magyar vízilabda ikonikus alakjára.

Csapó Gábor 1970-ben került a válogatottba, 1973-ban a belgrádi világbajnokságon győztes csapat egyik legjobbja volt. Pályafutásának csúcsát az aranyéremmel zárult 1976-os montreali olimpia jelentette, de tagja volt az 1980-as moszkvai olimpián harmadik helyezett együttesnek is.

Kapcsolódó tartalom

Szerepelt a Bécsben (1974) és Jönköpingben (1977) Eb-nyertes válogatottban is. Éremgyűjteményét három világbajnoki (1975, 1978, 1982) és egy Eb-ezüstérem (1983) egészíti ki. A magyar válogatottban 1970-től 1983-ig 272 alkalommal játszott.

Montreal, 1976. július 16. Gyarmati Dezső szövetségi kapitány, dr. Szívós István, Csapó Gábor és Faragó Tamásvízilabdázók állnak a medence szélén az edzésen az olimpiai úszócsarnokban a XXI. nyári olimpián. A magyar csapat aranyérmet nyert (Fotó: Nemzeti Fotótár/OL-MTI/Petrovits László)

A waterpolo.hu oldal megemlékezésében kiemeli: a magyar vízilabda egyik legendája távozott az élők sorából, aki játékosként és edzőként is meghatározó alakja volt a sportágnak. A hetvenes évek aranykorában a válogatott abszolút kulcsemberének számított, és rendíthetetlen oszlopa volt a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, Kupagyőztesek Európa Kupáját és bajnokságok sorozatát nyerő Vasasnak.

A sportág történetének egyik emlékezetes eseménye volt, ahogy annak idején a másodosztályú Szegedből meghívta őt a válogatottba a szövetségi kapitány, Gyarmati Dezső, a Dudi becenévre hallgató szőke óriás pedig teljesen ismeretlenül, az első világbajnokság sorsdöntő, szovjetek elleni mérkőzésén három gólt lőtt 1973-ban, Belgrádban – eleveníti fel a honlap.

Budapest, 1973. augusztus 24. A világbajnokságon részt vevő magyar vízilabda-válogatott csoportképe. Első sor: Faragó Tamás, Balla Balázs, ifj. Szívós István, Bodnár András, Konrád Ferenc, hátsó sor: Kásás Zoltán, Molnár Endre, Csapó Gábor, Görgényi István, Wiesner Tamás, valamint jobb szélen Cservenyák Tibor (Fotó: Nemzeti Fotótár/Balaton József)

Ezután több mint egy évtizedig kirobbanthatatlannak számított: saját maga úgy jellemezte ezt az időszakot, hogy számtalan zseni gyűlt össze a Gyarmati-féle aranycsapatban, amely a játéktudás mellett elsősorban azzal emelkedett a többiek fölé, amit a Csapó-Faragó-Szivós trió irdatlan magasságbeli és fizikai fölénye garantált.

Budapest, 1983. december 10. A Komjádi uszodában rendezték meg a Vasas – BVSC vizilabda MNK döntõ mérkőzést. A képen: Csapó Gábor és Kiss harca a labdáért (MTI Fotó: Németh Ferenc).

A válogatott mellett kiemelkedően sikeres volt a Csapó-Faragó kettős által fémjelzett és Csapó szerint minden idők legempatikusabb edzője, Rusorán Péter által vezetett Vasas is, amely 1975 és 1984 között tízből mindössze egyszer, 1978-ban nem vitte el az aranyérmet, 1979-ben és 1984-ben pedig megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is. A többszörös gólkirály 1985-ben egy KEK-győzelemmel búcsúzott el a piros-kékektől, mielőtt Olaszországba igazolt.

Budapest, 1980. április 27. Csapó Gábor tisztáz Predrag Manojlovics elől a Magyarország-Jugoszlávia Tungsram Kupa vízilabda-mérkõzésen a Komjádi uszodában. A mérkőzés eredménye 6:6 (Fotó: Nemzeti Fotótár/Kovács Gyula)

Pályafutása után sokáig jogászként dolgozott, de az utolsó két évtizedben már sokkal kevesebbet lehetett őt látni az uszodákban – a Hélia szállóban viszont bármikor meg lehetett találni, ahol a szaunában vagy a kártyaasztalnál bárkivel szívesen beszélgetett bármiről, így vízilabdáról és futballról is; igazi egyéniség volt, karakteres véleménnyel és elronthatatlan jókedéllyel – emlékezett rá a waterpolo.hu.

Csapó Gábor vizilabdázó 1986-ban (MTI Fotó: Wéber Lajos).

Egy újabb legendát veszítettünk el, aki nem csupán azokban a csapatokban számított kiemelkedő játékosnak, amelyekben játszott, de aki egyéniségével, tudásával, karizmájával meghatározó módon formálta is a sportágat. Ő egyike azoknak, akik miatt a magyar vízilabda azt a súlyt képviselheti a magyar sportban, sőt, a világ sportjában, amit képvisel, hogy folyamatosan a legjobbak közé tartozik, hogy megkerülhetetlen tényező” – idézte az oldal Madaras Norbertet, az MVLSZ elnökét.

Budapest, 1993. szeptember 5. Magyarország – Világválogatott vízilabda mérkőzés a Komjádi uszodában szeptember 5-én. A végeredmény: 15:17. Ez a mérkõzés volt egyben Faragó Tamás és Csapó Gábor egykori sokszoros válogatott vizilabdázók búcsúmérkőzése. A képen: a két ünnepelt Csapó Gábor és Faragó Tamás a mérkőzés előtt. A két sportoló között dr. Bordás György, az NN (Nationale Nederlanden) Magyarországi Biztosító Rt. vezérigazgatója (Fotó: MTI/Németh Ferenc)

Csapó Gábort a Magyar Vízilabda Szövetség a saját halottjának tekinti.

Nagyon szomorúak vagyunk, Csapó Gábor halála egy újabb fájó vesztesség a Vasas családnak” – reagált a nagyszerű vízilabdázó távozásának hírére Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke. Hozzátette, Mészöly Kálmánhoz hasonlóan Dudi is óriási egyéniség volt, a korabeli vasasos klubélet egyik motorja, és persze a saját sportágának kiemelkedő alakja.

Budapest, 2005. április 22. Csapó Gábor, olimpiai bajnok, volt vízilabdázó autogramot ad, miután a Föld napja alkalmából fát ültetett a Frankel Leó út és Margit körút kereszteződésénél lévő sétálóutcában (Fotó: MTI/Földi Imre)

„Nem csupán olimpiai bajnok ikonunk volt, hanem aktívan kapcsolódott a klubhoz más tekintetben is. A Faragó Tamással közösen működtetett népszerű pólósuliján keresztül évtizedeken át tett aktívan a pólós utánpótlásnevelésünkért.”

Budapest, 2008. október 11. Kovács Koko István ökölvívó olimpiai bajnok, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke játszik a Polgár Sakknapon a Művészetek Palotájában, ahol a három nővér, Judit, Zsófia és Zsuzsa több mint 120 ellenféllel mérte össze tudását egy szimultán keretében (Fotó: MTI/Földi Imre)

Csapó Gábort a Vasas Sport Club is saját halottjának tekinti. A legendás sportemberre a szerdán 20 órakor kezdődő A-Híd VasasPlaket-Crvena Zvezdavízilabda Eurokupa-meccs előtt csendes gyertyagyújtással emlékeznek a Komjádi uszodánál.

Budapest, 2014. június 4.: Csapó Gábor olimpiai bajnok vizilabdázó, edzõ mellett Radványi Dorottya mûsorvezetõ kezében tartja az 1980-as moszkvai olimpia kabaláját, Misa mackót a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Kiemelt kép: Csapó Gábor 1980-ban (MTI Fotó: Tulok András).

Ajánljuk még