logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy kiterjedésű a Mol legújabb vecsési olajmezője, jövőre újabb kutat fúrnának

| Szerző: hirado.hu
Megkezdte a Mol a kőolaj kitermelést a legújabb vecsési lelőhelyén. A Vecsés-2 nevű olajkút a cég harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja, amely akár napi ezer hordónyi mennyiséget is képes lesz kitermelni. A Mol azt tervezi, hogy további kutakat is fúr a területen – derült ki az M1 Híradójából.  
Megkezdte a Mol a kőolaj kitermelést a legújabb vecsési lelőhelyen. A Vecsés-2 nevű olajkút a cég harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja, amely képes kiváltani az elöregedő  algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A helyszínről Szilágyi Béla, az M1 tudósítója  jelentkezett, aki elmondta, hogy a november 11. óta termelő kút mintegy 2100 méter mélységből hozza felszínre a nyersanyagot.

A termelés napi hatszáz hordó mennyiséggel indult, amit a Mol a későbbiekben ezer hordónyira fog felemelni.

Komoly, hosszú éveket magába foglaló előkészítést követően a nyár folyamán fúrtuk le a kutat. Körülbelül egy hónapig tartott a fúrási időszak. Nagy örömünkre augusztus végén már felszínre is került a kőolaj. Ezt követően egy rétegvizsgálati periódusi következett, ami után meghatároztuk, hogy milyen módon fogjuk termeltetni ezt a kutat” – nyilatkozta a kezdetekről az M1 tudósítójának Homonnay Ádám, a Mol Magyarország, a kutatási és termelési igazgatója.

Mint mondta,

jelenleg napi három tartályautót juttatnak el a Dunai Finomítóba, ahol üzemanyagot, illetve egyéb termékeket állítanak elő az itt kinyert olajból.

Jelenleg száz köbméter, vagyis hatszáz hordónyi mennyiség termelésre képes a kút napi szinten. Ahogy egyre jobban megismerjük a mezőt, úgy a várakozásaink szerint növelni is tudjuk majd a hozamot. Az ezer hordónyi napi termelést reálisnak látjuk” – magyarázta Homonnay Ádám, hozzátéve:

további kutak fúrását is tervezik a területen, mert azt látják, hogy ez egy nagyobb kiterjedésű olajmező.

A kutatási igazgató hangsúlyozta: minden csepp hazai kőolaj és minden köbméter földgáz hozzájárul a hazai ellátásbiztonsághoz. Még akkor is, ha az importfüggést nagyon gyorsan és teljes mértékben nem lehet kiváltani.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még