Fontos

Harry herceg halálra rémült az édesapja miatt

Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek! – elindult az SZTFH kampánya

Már javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amelynek kapcsán a kiberbűnözők számos, rafinált online csalási módszerrel próbálnak meg érzékeny személyes adatokat és pénzt megszerezni a felhasználóktól. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés érdekében egy figyelemfelhívó-tudatosító kampányt indít.

„Az SZTFH a következő napokban online kampányt indít „Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek” címmel. A tájékoztató anyagokkal az a célunk, hogy a sportesemény vonatkozásában felmerülő csalási trendekre felhívjuk a lakosság figyelmét és hasznos ötletekkel segítsük a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést” – hangsúlyozta Biró Marcell, a hatóság elnöke.

A spam-kampány lényege, hogy a bűnözők a katari világbajnokságot használják fel csaliként.

Számos módszerükben közös elem, hogy valamiképpen hatni kívánnak az érzelmekre és azonnali cselekvésre próbálják rávenni a felhasználót, vagyis a leendő áldozatokat. Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek,

de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

A csalók egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és/vagy egy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat. Mindezek mellett fontos kiemelni a csaló, nem eredeti weboldalak alkalmazását is, amelyek többsége arculati elemeikben szinte a megtévesztésig hasonlítanak az eredeti, lemásolni kívánt honlapokra. Ezen weboldalakat gyakran a közösségi média platformokon keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon hasznos információk mellett, a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt évek új online csalási módszere, hogy a kiberbűnözők hamis oldalakon videójátékokhoz köthető labdarúgókártyák és érmék megvásárlására ösztönzik a felhasználókat. Az sem ritkaság, hogy a csalók, a játékok fejlesztőinek vagy adminjainak adják ki magukat, és az ő nevükben lépnek kapcsolatba a felhasználókkal annak érdekében, hogy minél több személyes adatot és pénzt szerezzenek tőlük.

Az SZTFH által összeállított Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek! című kiadvány számos hatékony módszert kínál az internetes csalók elleni védekezésben, a dokumentum a Hatóság weboldalán és számos média felületen is elérhető lesz.

A kiemelt kép forrása: SZTFH

Ajánljuk még