Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Energiahivatal: Sikerrel indult az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetése

Sikerrel indult az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (ekr) magyarországi bevezetése, október 31-én 763 terajoule (TJ) hitelesített energiamegtakarítás, a teljes 2021-2022-es kötelezettség 112 százaléka szerepelt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által vezetett nyilvántartásban – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a hitelesített energiamegtakarítások nyilvántartásának idén július 1-jei bevezetése lehetővé tette az energiamegtakarítási piac, a hitelesített energiamegtakarítások naprakész nyomon követését.

A 2021-2022-es időszakra megállapított kötelezettség mértéke 684 323 gigajoule (GJ).

Az intézkedéseken belül az ipari folyamatok és a szállítás teszi ki a megtakarítás 74 százalékát. Az épületszerkezeti megtakarítások által eredményezett 620 GJ a nyilvántartásban szereplő megtakarítások 1 százalékát sem éri el – közölte a MEKH.

Pozitívumként említi az energiahivatal, hogy az energiamegtakarítások 53 százaléka legalább 10 éves élettartamú, így a nyilvántartott megtakarítások 5 petajoule (PJ) kumulált megtakarítást jelentenek.

A közlemény szerint 74 kötelezett teljesítette a 2021-2022-es kötelezettségét, ezen felül 69 kötelezett részteljesített; ugyanakkor 667, többnyire kis kötelezett még nem teljesített.

A piacon elérhető többlet, valamint a kötelezettségek teljesítésének egyenlőtlen eloszlása alátámasztja azt a szakpolitikai célt, hogy a hitelesített energiamegtakarítások a szervezett piacon is kereskedhetőek legyenek – hangsúlyozta a MEKH.

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer lényege, hogy a földgáz- és villamosenergia-kereskedők, egyetemes szolgáltatók, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozások olyan programokat és intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek meghatározott megtakarítást eredményeznek a végfelhasználóknál.

Ajánljuk még