Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Egyre védhetetlenebb, ellentmondásokkal teli a baloldal amerikai kampánytámogatása

| Szerző: hirado.hu
Az amerikaiak a baloldalon keresztül akartak befolyást szerezni. A hárommilliárd forintnyi összeg nem mikroadományokból tevődött össze, hanem mindössze 11 felajánlótól érkezett. A baloldal állításával ellentétben pedig nem csak magyar állampolgárok adakozhattak – hangzott el az M1 Híradójában.

„Jogi, morális és politikaetikai aggályokat is felvet a baloldal külföldi támogatása” – erről beszélt a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója hétfőn az M1-en. Boros Bánk Levente szerint nem kérdés, hogy a pénz kampánycélokra érkezett a baloldalhoz. Szerinte hagyományos a balliberális oldalon, hogy ha saját erőből nem megy, akkor külső támogatókat próbálnak igénybe venni, legyen ez például Brüsszel, az Európai Parlament, európai elvtársak, vagy például a tengerentúli támogatás.

„Márki-Zay Péter, aki a feje ennek az MMM mozgalomnak, amiből úgy tűnik, hogy akár még pártot is létre kívánnak hozni, innentől kezdve a politikai szerepvállalás teljesen nyilvánvaló, mégiscsak az ellenzéknek a közös miniszterelnök-jelöltje volt. Az MMM szintén deklaráltan a kormány leváltására törekedett. Tehát az ellenzéki narratívát vitte, még akkor is, hogy ha nem pártként volt jelen a választási kampányban. És azt is tudjuk, hogy ezen a szervezeten keresztül az ellenzéki kampányt finanszírozták meg” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Kapcsolódó tartalom

A nemzetbiztonsági bizottság szerdán nyilvánosságra került jelentéséből kiderült, hogy

Márki-Zay Péter mozgalma 1,8 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról a Korányi Dávid vezette Action for Democracy-n keresztül. A pénz nagy része azonban nem maradt náluk. Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tovább vándorolt a DatAdat-csoport számláira.

Azonban az Action for Democracy ezen felül még közvetlenül is pénzelte a Bajnai Gordon exkormányfő nevével fémjelzett DatAdatot. És a kormányellenes DK-közeli portálnak, az Ezalényeg.hu-t működtető cégnek is jutott a pénzből. A dokumentumokból az is kiderült, hogy a baloldal korábbi állításához képest jóval több pénzt, összesen 3 milliárd forintnyi támogatást kapott.

Amikor kitört a dollárbalodal botránya, Korányi Dávidék minden bizonyítékot azonnal töröltek a netről. Egyik napról a másikra teljesen kicserélték a honlapjukat is – mondta Rákay Philip műsorvezető, aki szerint a baloldal hónapok óta hazudik arról, pontosan kitől és mire érkezett a 3 millárd forintnyi dollár.

Kapcsolódó tartalom

A médiaszakember vasárnap egy videóban, amelyben tételesen cáfolta Korányi Dávid és Márki-Zay Péterék több állítását:

„Az AfD nem adományozott egyetlen fillért sem az MMM számára az országgyűlési választási kampányra” – ez azért egy hazugság, mert a saját felületükön is azt írják: „a legkritikusabb választás előtt állunk, amit a világ valaha látott.”

Rákay Philip a videóban egy programot is bemutat, amellyel visszahívható az Action For Democracy honlapjának korábbi állapota. Ebből kiderül, hogy az amerikai támogatás nem mikroadományokból származott.

„Tízezer számra mikroadományokon keresztül támogatták a baloldalt, ezt állítják folyamatosan. Tízezer számra. Ezzel csak egy gond van. Az adománygyűjtő felületükön bekapcsolva hagyták az adomány számlálót. Na nézzük csak, hányan adtak? 11-en! Nem tízezrek, hanem összesen tizenegy. Ennyi adomány érkezett. 11” – mondta Rákay.

Márki-Zay Péter korábban azt is többször állította, hogy az adományok kizárólag magyar állampolgársággal is rendelkező, diaszpórában élő magyaroktól érkeztek, amit az Action For Democracy ellenőrzött is. Rákay Philip úgy fogalmaz: ezzel szemben a botrány a legdurvább külső beavatkozás a magyar demokrácia történetében.

„Az AfD minden egyes támogatójától a magyar útlevelének a számát kérte el és ellenőrizte. Tehát csak magyar állampolgároknak a pénze került az MMM-hez.
– Nézzük csak a felületet: Lát itt valaki útlevélszám mezőt? Persze, hogy nem, mert ilyen nincs.”

Kapcsolódó tartalom

Az amerikaiak a baloldalon keresztül akartak befolyást szerezni Magyarországon – hétfőn ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál emlékeztet, az ügy szálai az Egysült Államok titkosszolgálatáig érnek. Az Action For Democracy ugyanis kapcsolatban áll a CIA meghosszabbított kezeként is emlegetett Nemzeti Adomány a Demokráciáért, vagyis angol betűszóként a NED nevű szervezettel.

Ajánljuk még