Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Gulyás Gergely: A templomot és közösséget építők az országot gyarapítják

Azok az emberek, akik templomot, gyülekezetet, ezzel együtt értékteremtő közösséget építenek, az országot gyarapítják – jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap Zalaegerszegen, a felújított református templomban tartott szentmisét követően.
A megújult református templom az avatás napján Zalaegerszegen 2022. november 27-én. A 80 éve épült templom kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból újult meg. (Fotó: MTI/Varga György)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból felújított, 80 éve épült templom ünnepi eseményén azt mondta: így épült fel egykor Európa és a magyar államiság. Így éltünk túl katasztrófákat, amelyekben Isten segítsége nélkül el kellett volna pusztulnunk, és olyan „izmusokat és ideológiákat”, amelyeket a földi hatalom a hit helyett igyekezett hirdetni.

A miniszter úgy fogalmazott: akik ma „a maguk üzleti és nagyhatalmi érdekei szerint” a saját képükre akarják formálni az emberek gondolkodását, azoknak útjukban áll minden más közösség. Különösen igaz ez a keresztény hagyományokat őrző közösségekre.

Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy Zalaegerszegen egy élő, saját közösségének házát felújítani képes református gyülekezet van,

amely ennyi esztendő után is meg tudja tölteni a templomot, és a saját gyökereit és hagyományait ápolni és továbbadni a következő nemzedékeknek.

Felidézte, hogy a zalai megyeszékhely református templomának építése nem volt egyszerű folyamat. Hosszú út vezetett az 1900-ban fiókegyházzá, majd 1926-ban anyaegyházzá válástól az 1939-es alapkőletételen át az 1942-es templomszentelésig. Világháború, Trianon, gazdasági világválság állt szemben a közösség szándékával, míg végül a templomépítők sikert arattak.

Négy évtized után épült fel a templom és erősödött ezzel a szórványban élő gyülekezet is. A felszentelést követően azonban a háború keleten, majd itthon, a német és a szovjet megszállás, a nyilas rémuralom és a kommunista diktatúra következett – sorolta Gulyás Gergely.

Mindezekkel együtt kiemelte:

a kalotaszegi motívumokkal díszített templom épülete „megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen felkiáltójel volt” a terrorba süllyedő Rákosi-érában és a Kádár-korszakban is.

„Menedék volt”, ahol a legnehezebb időkben is meg lehetett találni az Istenhez vezető utat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is kitért, hogy Zalaegerszeg jelentős fejlődésen ment át az utóbbi évtizedben. A világ élvonalába tartozó cégek települtek le, megújultak az utak és a közművek, a múlt hónapban pedig átadták a Mindszenty József bíboros nevét viselő múzeumot.

„Zalaegerszeg közösségei erősödnek”, a reformátusok élete és munkája is ennek bizonyítéka – összegezte Gulyás Gergely.

Ajánljuk még