logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így áramlottak az amerikai pénzek Bajnai Gordon cégeihez

| Szerző: hirado.hu
A Nemzetbiztonsági Bizottság által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján egyértelmű, hogy a baloldali kampány központi agya a DatAdat-csoport volt. Ennél a cégnél találkozott a régi baloldali gárda és a külföldről érkezett pénz, valamint kampánytechnika. A most nyilvánosságra került adatok alapján kulcsszerep jutott a 2019-es önkormányzati választáson már bevetett, DK-közeli EzaLényeg nevű szélsőbaloldali portálnak is. A Nemzetbintonsági Bizottság vizsgálatai alapján Bajnai Gordon tekinthető a 2022-es országgyűlési kampányban a baloldal legfontosabb szereplőjének.

A Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról a Korányi Dávid vezette Action for Democracyn keresztül, de a pénz nagy része nem maradt náluk. A Nemzetbiztonsági Bizottság honlapján nyilvánosságra hozott anyagokból látható, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól (MMM) több mint 1,4 milliárd forint a Bajnai Gordon volt miniszterelnök nevével fémjelzett DatAdat-csoport számláira vándorolt – – írta az Origo.

Kapcsolódó tartalom

A lap szerint a vizsgálati dokumentumok alapján elmondható, hogy az Action for Democracy közvetlenül is pénzelte Bajnai Gordon cégcsoportját, akik 148 millió forint közvetlen támogatást kaptak az amerikai szervezettől. Ezen felül pedig egy harmadik szereplő is komoly összeghez jutott Amerikából, mégpedig az Ezalényeg nevű propagandaportált működtető az Oraculum 2020 Kft. Bár propagandaportál üzemeltetője 1 milliárd forintot kapott Korányiéktól, abból 324 millió forintot visszacsorgattak a DatAdatnak.

A szálak egy borsodi faluban érnek össze

Az Origo arra is rámutatott, hogy a DatAdat és az Oraculum pénzügyeit egyaránt a Szegi nevű, néhány száz lelkes faluban ténykedő Tóth Józsefné könyvelte a céges beszámolók szerint. Ez akkor derült ki, amikor a DatAdat ügyében indított nyomozás során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói a borsodi településen találtak rá a cég könyvelésére. A lap megjegyezte: a DK európai parlamenti képviselőinek a kifizetőhelye szintén Szegiben van.

Bajnai Gordon lehetett az amerikai összekötő

Bajnairól és szűk személyi köréről még 2020 januárjában írta meg a Magyar Nemzet, hogy jelentős választói adatbázisok felett rendelkezik és a legújabb kampánytechnikákkal segíti a baloldalt a két volt miniszterelnök, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke.

Kapcsolódó tartalom

A 2018-as választások előtt létrehozott DatAdat Professional Kft. egyik tulajdonosa Ficsor Ádám, míg Szigetvári Viktor menedzserként dolgozik a cégnél. Mint az Origo írta, a kölcsönös megbízhatóságra garancia, hogy Szigetvári Viktor mindkét bukott baloldali miniszterelnök bizalmas munkatársa volt, Ficsor pedig előbb Gyurcsány Ferenc kabinetjét vezette, majd Bajnai Gordon titkosszolgálati minisztereként is dolgozott.

A lap kiemelte: a projekt fontosságát jelzi, hogy ebbe kisebbségi tulajdonosként – egy másik cégén keresztül – maga Bajnai is beszállt. Az Origo szerint tehát, ha egy állampolgár például a Facebookon Dobrev Klárával „beszélget”, akkor a Bajnai–Gyurcsány-hálózat kezei közé kerülnek az adatai.

Az Ezalényeg.hu a 2018-as önkormányzati választások előtt kezdte meg működését. A helyi kampánytémákra fókuszáló lapcsoport bevallottan is az ellenzék szekerét tolta a választási kampányban. Az oldal kiadója, ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a kifizetőhelyként működő Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) számlázott, a hozzá köthető Medich-Technik Bt. közel ötmillió forintot kapott szaktanácsadói tevékenységéért 2008-ban. A hírportál mögött álló komoly anyagi forrásokra utaltak a Facebook-hirdetések, valamint a híraggregátor oldalakon megjelenő cikkek nagy száma.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo emlékeztetett, hogy „a botrányos hangvételű EzaLényeg egyéb szálon is kötődik Bajnaiékhoz”. A portál főszerkesztője ugyanis az a Zentai András, aki korábban a Bajnai-féle Együtt ifjúsági mozgalmában is feltűnt, illetve sajtósként Bajnai mellett is dolgozott.

Sőt, Zentai még 2008-ban került az akkori MSZP-s Miniszterelnöki Hivatalba, Páva Zoltán tulajdonoshoz hasonlóan. Az EzaLényeg mindemellett a Datadat Kft. szolgáltatásait használja.

Korányi Dávid, az Action for Democracy amerikai szervezet vezetője miniszterelnöki főtanácsadó, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkár volt a Bajnai-kormányban – idézte fel a portál. Mint írták, Bajnai távozását követően főnökéhez hasonlóan Korányi is a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen folytatta, a SAIS Transzatlanti Kapcsolatok Központjának kutatója volt. A korábbi baloldali miniszterelnök által szervezett, a 2018-as választási kudarc után pedig végleg megszűnt „Együtt – A Korszakváltók Pártja” egyik alapítója volt, de a Soros-féle ECFR-ben is együtt szerepelnek.

Rekordbevétel

Ahogy azt az Origo írta, bár az Oraculum 2020 Kft. idei évéről értelemszerűen még nem számolt be,

de 2021-ben a korábbi éveihez képest kiugró, 667 milliós árbevételre tett szert, az adózás előtti eredménye azonban mindössze 4 millió forint volt. A vállalat alkalmazotti létszáma 1-2 fő között váltakozott.

Kapcsolódó tartalom

A DatAdat-csoportnak esetében pedig különösen a külföldi ágak látszanak sikeresnek. Míg a hazai főcég, a DatAdat Professional Kft. 2021-ben 2 milliárdos árbevétel mellett szintén csak 4 millió forint körüli adózás előtti eredményre volt képes, a Datadat-csoport észtországi vállalata, a DatAdat OÜ komoly rekorderedményt ért el 2022 első negyedévében.

A teatmik.ee észt céginformációs oldal adatai szerint 2019 márciusában bejegyzett vállalkozás idén január és március között 2 074 816 eurós adóköteles forgalmat bonyolított, azaz jó háromnegyed milliárd forintot kasszírozott.

A Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor képviseletével működő vállalat előző rekordját – nem meglepő módon – a 2021 őszi előválasztás idején érte el, amikor három hónap alatt több mint 1,1 millió euró adóköteles forgalmat szerzett. 2022 második negyedéve sem alakult rosszul, ugyanis 972 ezer euró volt az észt DatAdat adóköteles forgalma. Láthatjuk tehát, hogy a magyar választási ciklus alakulása erősen összefüggött az észtországi vállalkozás eredményességével. Ami változatlan volt a választások után, az az alkalmazottak száma, ami továbbra is, a kezdetek óta nulla főt jelentett.

Kapcsolódó tartalom

Összegezve

Az Origo szerint a Nemzetbiztonsági Bizottság dokumentumai is megerősítették sokak gyanúját, miszerint Bajnai Gordon látszik a baloldal 2022-es kampányában a legfontosabb háttérembernek. Egy hozzá erősen kötődő személy, Korányi Dávid „hajtotta fel” a pénzt a tengerentúlon, az ő résztulajdonában működő vállalkozáshoz került az „összekalapozott” források jó része. Ugyanez a cég szervezte a balliberális összefogás kampányát, adatokat gyűjtött, tanácsadóként működött közre. Végül két Bajnaiékhoz régóta kapcsolatba hozható szereplő tűnik fel az EzaLényegnél is, amely a „piszkos munkát”, a fideszes jelöltek célzott hirdetésekkel megtámogatott támadását végezte, és amely szintén adatokat gyűjtött Bajnai részére.

 

Borítókép: Bajnai Gordon miniszterelnök (b) Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (j) áll a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László

Ajánljuk még