Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Bakondi György: A migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt

Az illegális migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt valamennyi érintett országban, valamennyi érintett ország polgárát fenyegeti – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 este műsorában.

Bakondi Györgyöt kérdezték a Röszkével szomszédos szerbiai Horgoson csütörtök este történtekkel kapcsolatban; sajtóhírek szerint fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között a településen. A belbiztonsági főtanácsadó elmondta: videófelvételek tanúsága szerint felfegyverkezett, géppisztolyos migráns-csoportok randalíroztak Horgos település főutcáján, több helyszínen lövöldöztek is, és számos sérültet kellett kórházba szállítani.

Ez kétségtelenül példátlan helyzet békeidőszakban, és nyomatékosítja azt a magyar kormányzati álláspontot, hogy a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt valamennyi érintett országban, valamennyi érintett ország polgárát fenyegeti – fogalmazott. Emlékeztetett rá, Magyarországon is tüzet nyitott egy embercsempész egy rendőrjárőrre.

A belbiztonsági főtanácsadó megjegyezte: aki ezek után azt gondolja, hogy az érkezők menekültek, az nagyon súlyos tévedésben van.

Az érkezők semmilyen ENSZ-okmányban rögzíttet, menekültté nyilvánítást lehetővé tevő feltételnek nem felelnek meg – mondta.

Kiemelte: alapvető lenne, hogy „békésen, személyazonosságot igazolva, a legközelebbi biztonságos országban kérjenek menekültstátuszt”. „Itt erről szó sincs: okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény, ami nem képezheti alapját menekültté-nyilvánításnak” – jelentette ki.

Elmondása szerint ebben az évben több mint 250 ezren kísérelték meg a Magyarországra való erőszakos bejutást, ez a szám tavaly 108 ezer volt.

Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság a szolidaritást hangsúlyozva kívánja megoldani az illegális migráció kérdését. A 2015 óta bekövetkező, a súlyosabbnál súlyosabb események nem juttatták arra a következtetésre az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy a belső biztonság érdekében, a határbiztonság garantálására határozott és egyértelmű intézkedéseket kell tenni – emelte ki.

Bakondi György hangsúlyozta, a magyar kormány szerint nem kezelni kell az illegális migrációt, hanem megállítani.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még