Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Dömötör Csaba: A baloldal tiltott támogatást kapott, de a Magyarországnak járó jogos pénzeket meg akarja akadályozni

A szankciók mellett Ukrajnáról lesz a legnagyobb vita a következő hetekben – nyilatkozta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy látja, hogy a baloldal megkapta a neki nem járó külföldi pénzeket, de az ellen küzd, hogy Magyarország megkapja a neki járó forrásokat.

Dömötör Csaba az Origonak adott interjúban Brüsszel újabb szankciós javaslatairól beszélt. Szerinte ezzel az intézkedéssel lehet, hogy az árak csillapítása lenne a cél, csak hát itt a következmények számítanak.

Ha van egy maximális ár, akkor egyes külső szállítók dönthetnek úgy, hogy akkor ők köszönik szépen, de nem szállítanak. Oroszország ezt már be is lengette” – fogalmazott az államtitkár.

Majd kiemelte:

„Így a gázársapka eredményét tekintve egy újabb szankció. Egy gázembargó mikulásjelmezben.”

Súlyos kockázatot jelent, főleg, ha tudjuk: Európa 40 százalékban függ az orosz gázszállításoktól, Magyarország pedig több mint 80 százalékban. Ezeket a gázszállítmányokat csak sokkal magasabb áron lehet pótolni, és azt sem egyik napról a másikra. Ha megvalósíthatják az újabb brüsszeli tervet, az tovább apríthatja Európa versenyképességét.

Az államtitkár emlékezettet, hogy a miniszterelnök ez alól mentességet harcolt ki hazánknak. „Sikerült elérni, hogy a gázársapka nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek létfontosságúak hazánk ellátásában” – tette hozzá.

Dömötör Csaba azt is elmondta, hogy hazánk gáztározó töltöttségi szintje az éves fogyasztás 54 százaléka, ami 26 százalékkal több az európai tárolók töltöttségi átlagánál. Ez a tárolt mennyiség a teljes éves lakossági fogyasztást jóval meghaladja.

Majd kiemelte annak jelentőségét, hogy a gáztárolók hazai kézben vannak.

A szocialista kormányok ideje alatt külföldi kézbe kerültek, ez a kormány döntött a visszavásárlásukról

– hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Az államtitkár szerint a szankciók mellett az ukrajnai finanszírozásokról lesz a legnagyobb vita az Unióban. A javaslatok arról szólnak, hogy az EU tartósan vállaljon szerepet Ukrajna finanszírozásában. Konkrét összegeket is mondanak, az Európai Bizottság 7300 milliárd forintnak megfelelő euróösszeget utalna.

Fontosnak tartjuk, hogy valamilyen módon segítséget nyújtsunk Ukrajnának. Ezzel együtt a formálódó javaslatokkal több probléma is van. Egyrészt újabb hiteleket vennének fel hozzá, ami tovább növeli az eladósodást. Másrészt jogos a gyanúnk, hogy azokból a pénzekből is juttatnának Ukrajnának, amelyek Magyarországnak járnának. Ez így a legmegengedőbb megfogalmazás szerint sem fair” – jegyezte meg Dömötör Csaba.

Kapcsolódó tartalom

Majd hozzátette:

„A nekünk járó összegeket nem adták oda, eközben egy EU-n kívüli országnak tartósan biztosítanák. A kormány ezért ezt az eljárást nem támogatja.”

A magyar kormány készen áll arra, hogy kétoldalú módon segítse Ukrajnát, „de nem támogathatunk olyan megoldásokat, amelyek a mi gazdasági bőrünkre mennek” – emelte ki.

Továbbá az államtitkár úgy véli, hogy az elmúlt hónapokban hozott brüsszeli döntésekkel a legnagyobb probléma, hogy „mintha egyáltalán nem mérték volna fel, hogy ezek milyen hatással lesznek az európai gazdaságra”.

Jogos az igény, hogy az EU viszonyuljon valahogy az orosz katonai agresszióhoz, de nem szükségszerű, hogy a meghozott döntések nekünk is épp annyira fájjanak, ha nem jobban – fogalmazott Dömötör Csaba, majd hozzátette, hogy vegyük például az új javaslatokat. Most már a nukleáris energiára is kiterjesztenék a büntető intézkedéseket, de nem veszik figyelembe, hogy öt országban orosz technológiával működnek az atomerőművek. Ezekben az országokban a nukleáris energia az olcsóbb áram garanciája. Így már most borítékolható, hogy a lépés további áremelkedéshez vezet.

Erre van a legkevesebb szükségünk akkor, amikor egy év alatt 42 százalékkal nőttek az energiaárak

– tette hozzá.

Majd kifejette, hogy a gázszankciók ügye is sokatmondó. Be akarják vezetni, miközben Németországban nyíltan beszélnek arról, hogy ellátási problémáik lehetnek. A spanyol partoknál pedig LNG-tankerek vesztegelnek, mert nincs elég kikötői kapacitás, hogy kitárazzák őket, és akkor arról még nem is beszéltem, hogy a tagállamok többségében gigamagas árakon töltötték fel a tárolóikat.

„Mindenki megfizeti most az árát annak, hogy a brüsszeli Berlaymont-palota környékén nem mérték fel, milyen hatással lesz a döntésük azokra, akiket elvileg képviselnek”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Majd a nemzeti konzultáció fontosságára is felhívta a figyelmet. Az államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte, hogy amennyiben lesz kilencedik szankciós csomag, akkor a számunkra létfontosságú kérdésekben mentesítést kell kapnunk, például az atomenergia kérdésében. Ezért is fontos a nemzeti konzultáció.

Ha a kormány maga mögött tudja a magyar emberek támogatását, az erősíti a pozíciónkat a tárgyalóasztalnál. Több százezer magyar hangja biztosan elhallatszik Brüsszelig.

Az Origo Dömötör Csaba államtitkárral készített teljes interjúját ide kattintva olvashatja el.

Ajánljuk még