logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Brüsszel hatalmi játszmára használja az uniós forrásokat

| Szerző: hirado.hu
Az uniós pénzek és Brüsszel újabb feltételei is terítékre kerültek volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Nagy Attila Tibor politikai elemző, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója voltak.

Lánczi Tamás felidézte, hogy Brüsszelben folyik a nagyüzem a Magyarországnak járó források kapcsán.

Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot. Korábban arról volt szó, hogy sikerült meggyőzni Brüsszelt a magyar kormány 17 vállalásával, most az van a hírekben, hogy mégis zárolnak. A helyreállítási alap pénzeihez feltételeket kötnének, míg a hétéves költségvetés egy részét zárolnák. Amikor a baloldali EP-képviselők arra szavaznak, hogy Magyarország ne kapja meg a forrásokat, akkor a tanárok béremelését, a digitalizációs és klímacélok hazai megvalósulását is akadályozzák.

Kapcsolódó tartalom

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint az EP állásfoglalása arról szól, hogy a kormány megkerülésével jussanak támogatások Magyarországra. Azonban fontos látni, hogy ebbe más tagállamok kormányai sem nyugodnának bele. Az EP többsége nagyon kemény feltételeket szabna.

Fotó: Hirado.hu/ Horváth Péter Gyula

Lánczi Tamás rámutatott, hogy az Európai Parlament határozata nem kötelező erejű, hanem egy javaslat az Európai Bizottság felé.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász arra mutatott rá, hogy az EP egy konzultatív testület, nem pedig törvényhozó. Az tény, hogy a határozat politikai állásfoglalás, de jogilag nem kötelező erejű. A brüsszeli törekvésekből az látszik, hogy ha Magyarország bármit vétózni mer, akkor befagyasztják a pénzeket.

Lánczi Tamás felidézte, hogy a kormány által teljesített 17 feltétel után újabb 10 feltétel került elő.

Nagy Attila Tibor szerint az Európai Bizottság most ráébredt a saját erejére a magyar kormánnyal szemben. Úgy tűnik, hogy a bizottság újabb 10 feltételét utólag biggyesztette oda az alkuhoz.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy gondolja, hogy játék közben nem lehet a szabályokon változtatni. Az igaz, hogy a bizottság erőre kapott, de az alapvető cél az EU pénzügyi érdekeinek a védelme. Kérdés, hogy újabb és újabb feltételek megszabásával a cél megvalósítását segítik-e.

Nagy Attila Tibor szerint azok a feltételek, amelyek előkerülnek, például a bíróságok helyzete igenis fontosak az EU szempontjából. A személyekkel kapcsolatos kifogások nem most merültek fel, legalábbis Magyarországon nem.

Fotó: Hirado.hu/ Horváth Péter Gyula

Kiszelly Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban Csehország, Lengyelország és Magyarország voltak azok a tagállamok, amelyeket pellengérre állítottak, de a cseh kormányváltás óta őket békén hagyják.

Nagy Attila Tibor szerint Lengyelország esetében annyiban különleges a helyzet, hogy bár nyáron megállapodásra jutottak, de még mindig nem kapnak pénzt.

Kiszelly Zoltán szerint kompromisszum fog születni, odaígérik a pénzt, de nem fogják odaadni.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az Európai Bizottság tart az EP-től, ezért nem mernek gesztusokat tenni.

Nagy Attila Tibor szerint a bizottság elleni parlamenti akció komoly politikai válsághelyzetet okozna, ezért ő is úgy véli, hogy valamifajta megállapodás fog születni.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még