logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértők állítják: a szankciós infláció véget vetett az olcsó élelmiszerek korszakának

Véget ért az olcsó élelmiszerek korszaka – ezt állítja egyre több szakember. Azt mondják: a fő ok szankciós infláció és az emelkedő energiaárak, amelyeknek a hatásait már szinte minden szektorban érezni lehet – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyre többen mondják azt, hogy a szankciós infláció miatt nem vásárolnak. Panaszkodnak az eladók is: hiába a bőséges kínálat, egyre kevesebben tudják megfizetni például a zöldséget és a gyümölcsöt.

„Nem tudunk adni 2000 forintért egy kiló mandarint. Mert itt hagyja a vevő. Inkább nem eszik. Citromot még kell a teába de mandarin narancs inkább nem” – mondta egy kiskereskedő.

Spórolnak a vásárlók Veszprémben is. Több zöldség vagy gyümölcs van, aminek az ára csaknem a háromszorosa a tavalyinak. A kereskedők azt mondják: a háború okozta szankciós infláció miatt kénytelenek voltak emelni.

A termelési költség is természetesen elég drasztikusan növekedett, szélsőségesen a műtrágya, amelynek az ára a többszörösére nőtt, de a növényvédő szerek, a szállítási költségek is emelkedtek” – fogalmazott Brezovszki Mátyás őstermelő.

Kapcsolódó tartalom

Szinte minden drágult: a paprika jellemzően 42 százalékkal, a paradicsom nagyjából 40 százalékkal. A DélKerTész szövetkezet szerint főként az energiaárak növekedése kényszerítettek a gazdákat arra, hogy emeljék az árakat.

Ilyen magas költségszintek mellett azért azt kell, hogy mondjam, hogy a jövedelmezőséget a termelők részéről minden körülmények között a feladatunkká vált, hogy megtartsuk. A jövedelemszint elérése érdekében pedig kénytelenek voltak emeléseket tenni” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTész szövetkezet elnöke.

Szakemberek szerint véget ért az olcsó élelmiszerek korszaka, és fel kell készülni arra, hogy drágább lesz a zöldség és a gyümölcs. A legfrissebb elemzői várakosások szerint tavaszig tovább emelkedik a hazai infláció, és csak utána indulhat el egy lassú, ütemes csökkenés.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még