Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Sokkal több guruló dollár jöhetett Amerikából, mint amennyit a baloldal eddig beismert

Csaknem kétszer annyi pénzt kapott a baloldal a kampányára Amerikából, mint amennyit eddig beismert – erről írt az Origo azután, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság nyilvánosságra hozta a guruló dollárokról készült titkosszolgálati anyag főbb megállapításait. A jelentésből kiderül: az eddig ismert összegnek csaknem a duplája: több mint hárommilliárd forintnyi amerikai támogatást kapott a baloldal az Action for Democracy-n keresztül. A Fidesz frakcióvezetője szerint a „dollárbaloldal” a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, és miután kiderült, hogy mégis jött pénz, letagadták a felét – számoltak be róla az M1 Híradóban.

 

Az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó a guruló dollárok ügyében, amelyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak – ezt Kocsis Máté mondta alig egy hete azok után, hogy a szolgálatok elkészítették jelentésüket a baloldal külföldi kampány finanszírozásáról.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága nem sokat várt, és nyilvánosságra hozta a titkosszolgálati anyag minősítés alól feloldott főbb megállapításait.

A dokumentumból kiderül, hogy

a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint is érkezett az Egyesült Államokból az ellenzékhez a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül.

Ebből jutott a DK közeli Ezalényeg.hu kiadójának, az Oraculum 2020. Kft-nek több mint egymilliárd, a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoportnak csaknem 150 millió, a Gemius Hungary Kft-nek pedig mintegy 3 millió forint. Összesen tehát 3 milliárd 15 millió forintnyi külföldi pénzt utaltak a baloldali kampányra.

Ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás – magyarázkodott a Telexnek a magyar baloldal kampányát támogató amerikai pénzekről Korányi Dávid.

Az Action for Democracy ügyvezető elnöke közölte: „Nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó, hanem magyar diaszpórában élő állampolgárok donációjáról.” Karácsony Gergely főpolgármester New Yorkban élő bukott főtanácsadója az interjúban elismerte: az időzítés nem volt véletlen, de szerinte ők csak egy „kultúraváltoztató” kampányt támogattak Magyarországon.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje kedden egy rendkívüli sajtótájékoztatón pedig úgy fogalmazott: őt is meglepte, hogy mennyi pénz ment el kampányra, de továbbra is bizonygatta, neki nincs takargatnivalója, törvénysértés pedig nem történt.

„Mi hiszünk abban, hogy a szövetségeseinktől támogatást elfogadni sem Rákóczi, sem Kossuth, sem az 56-osok, sem a 89-90-esek, sem az Európai Unió mai magyar tagjai esetében sem elítélhető erkölcsileg” – mondta Márki-Zay Péter.

Kapcsolódó tartalom

A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc többször is azt állította: nem volt tudomása külföldi kampánypénzekről.

Később a baloldal többi pártja is beállt a tagadásba. Egyedül az LMP társelnöke, Ungár Péter nevezte életszerűtlennek a pénzgyűjtést, azt pedig aggályosnak tartja, hogy a pénzből kik és hogyan részesülhettek.

A guruló dollárok ügyben a rendőrség pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt nyomoz, de már az Állami Számvevőszék is vizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást.

Erről Windisch László beszélt a Mandinernek. Az ÁSZ elnöke közölte: meg kell nézni, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom által folytatott tevékenység mennyiben tekinthető a hatpárti együttműködésnek juttatott támogatásnak. Illetve egy esetleges jogi trükk elegendő-e ahhoz, hogy ne pártként tekintsünk az egyébként minden más vonatkozásban pártnak tűnő, (…) képviselőjelöltek mellett agitáló mozgalomra.

„Dollárbaloldal – első felvonás” – reagált a titkosszolgálati jelentés nyilvános tartalmára Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán azt írta: az ellenzék a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, sőt azt is tagadták, hogy külföldi finanszírozókkal lennének kapcsolatban. Majd feltette a kérdést: mi lesz még veletek, guruló dollárok? A kormánypárti politikus szerint ugyanis ez csak a feltáró munka eleje volt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még