logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, mivel nem érdemes fűtenie

| Szerző: hirado.hu
A különböző kazánokkal és kályhákkal történő fűtés esetében visszatérő téma, hogy vajon mit szabad és mit nem a tűzre dobni. Különösen igaz ez a mostani, energiaválsággal terhelt időszakban, amikor a gáz nélküli különböző fűtési praktikák reneszánszát éljük.

Sajnos bevett gyakorlat sok háztartásban, ahol vegyes tüzelésű kazán biztosítja az otthon melegét, hogy a hagyományos tüzelőanyagok mellett bizony a háztartási hulladékot vagy legalábbis annak egy részét is elégetik. Ez részben tudatlanságból történik, sokszor pedig spórolásból: a szemét is eltűnik, és tűzifából is kevesebb fogy. Sőt, sajnos nem kevesen vannak olyanok, akiknek egyszerűen nem telik rendes tüzelőanyagra, idén pedig a drasztikusan megemelkedett rezsiárak miatt még elkeserítőbb kilátásaik vannak – áll a Greendex beszámolójában.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés. A hulladék égetése során olyan mérgező anyagok keletkeznek, amelyek rákot, szívinfarktust, agyvérzést, magzati genetikai károsodást, impotenciát és más betegségeket okozhatnak.

Vettem egy kályhát, mivel fűtsek benne?

Amellett, hogy a hulladék égetése irtózatos terhet ró a környezetünkre és az egészségünkre, bizonyos anyagok égése során olyan hamu keletkezik, mely rengeteg káros anyagot, műanyagot, különféle kémiai anyagokat, vegyületeket vagy nehézfémeket tartalmaz. Így a hamu további hasznosítása is lehetetlenné válik. A nem tökéletes égés miatt pedig nehezen eltávolítható lerakódás keletkezik a kéményben. A magas hőmérsékletű füstgáz akár meg is gyulladhat, illetve a szén-monoxid-mérgezés veszélye is nő.

Anyagok, amelyeket soha ne égessen el:

  • Műanyag
  • Használt ruha és más textil
  • Kezelt bútorlap, parketta, rétegelt lemez
  • Gumi, autógumi
  • Fáradt olaj
  • Színes, „fényes” papírhulladék
  • Vegyes kommunális hulladék

A hulladékégetés olyan jogsértő tevékenység, mely 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, akár bűncselekménynek is minősülhet.

A Greendex által bemutatott teljes listáról és a hulladékkezelés alternatív módjairól ide kattintva olvashat többet.

Ajánljuk még