Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája – közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy az egykor Erzsébet királynéról elnevezett út 1946-ban vette fel Kosztolányi Dezső nevét, és 1976-ig kétirányú volt. A városközponti nagytemplomtól a vasútállomásig húzódó útvonalat akkor egyirányúvá tették a 76-os főút belvárosi átvezetésének egyik következményeként.

Már a 2000-es évek eleje óta tervezik, hogy visszaállítják a kétirányú forgalmat, amivel tehermentesíteni lehetne a párhuzamos Kossuth utcát, illetve megközelíthetőbbé válna a páterdombi városrész. Az önkormányzat végül a jelenlegi Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 450 millió forintot tervezett a beruházásra, amelyhez a kormány további 1,3 milliárd forint kiegészítést biztosított – ismertette a polgármester.

Hozzátette, hogy a most elkezdett és jövő augusztusig tartó munkálatok révén az első ütemben a csatlakozó utcákkal együtt összesen több mint 1,3 kilométernyi utat újítanak fel, és úgy válik kétirányúvá a forgalom, hogy észak felé megmarad az eddigi két sáv, ehhez illesztenek még egy déli irányba tartó sávot. A második ütemben a vasútállomás és a kórház közötti terület újul meg, amelynek közbeszerzési eljárása után tavasszal indulhat meg az átalakítás.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) kiemelte: Zalaegerszegen mintegy 35 ezer személyautó van, amit az agglomerációból érkezők autóinak száma is növel. A naponta a zalai megyeszékhelyen közlekedő 50 ezer járműből közel 10 ezer halad át a Kosztolányi úton, itt található ugyanis a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a Hevesi Sándor Színház is.

Sifter Rózsa főispán hozzáfűzte: a kormányhivatal telekalakítással és -átadással is hozzájárult a korszerűsítési munkákhoz. A megyei hivatalokban több százan dolgoznak, így közvetlenül is érintettek abban, hogy a közlekedők részéről türelmet és megértést igénylő munkálatok során a megközelíthetőség biztosítva legyen.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még