Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Átadták az áldozatsegítő pontot Békéscsabán

Az áldozatsegítési rendszer további fejlesztését és a társadalom tudatosságának növelését nevezte elérendő célnak Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Békéscsabán, az áldozatsegítő pont átadásán.

A tárcavezető kiemelte, bár Magyarországon az elmúlt 10 évben 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma; a cél – ennek fenntartása mellett – a nagyszámú áldozatelérés is.

Míg tavaly mintegy 18 ezer embernek nyújtottak segítséget személyesen vagy telefonos szolgálatokon keresztül, addig ez a szám idén már 20 ezer felett van az áldozatok hatékonyabb elérését segítő, 2021. januárjában bevezetett opt-out rendszernek köszönhetően – mondta.

Békéscsabán adták át az országban a negyedik áldozatsegítő pontot a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épületében. Emellett az országban van 11 áldozatsegítő központ is, de a miniszter szavai szerint a cél, hogy 2025-ig minden megyeszékhelyen legyen valamilyen formában ilyen létesítmény.

Az áldozatsegítő Központok és Pontok hálózata lelki, jogi, pszichológiai vagy akár pénzügyi segítséget nyújt mások mellett a kapcsolati erőszak, a bűncselekmények vagy akár az emberkereskedelem áldozatai számára.

Varga Judit hangsúlyozta, folyamatosan dolgoznak nemcsak a központok számának növelésén, hanem a meglévő helyszínek fejlesztésén, az ott dolgozó szakemberek képzésen. Az eddigi 3 helyett már 6 központban érhető el a Világjáték nevű fejlesztő játék, amely gyermekek esetén nyújt nagy segítséget: a játékdiagnosztika eszközeivel feltárhatók azok a problémák, amelyeket esetleg az áldozatok nem tudnak elmondani. Ez Európában az egyik legmodernebb eszköz jelenleg – jegyezte meg.

Az áldozatsegítésben együtt dolgoznak a rendőrséggel, a kormányhivatalokkal és mindenhol a helyi civil- és egyházi szervezetekkel. A központok már rendőrségi jelzésre felkereshetik az áldozatokat, ami növeli az elérési statisztikákat – közölte. A holland mintájú opt-out rendszer lényege, hogy nem kell az áldozatnak külön felhívnia a központot, ha a feljelentés során hozzájárult adatainak kezeléséhez, a központok munkatársai önként jelentkeznek be – magyarázta.

Varga Judit hangsúlyozta,

igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy „Magyarországon senki nincs egyedül, mindenkinek van segítség”.

Létezik egy 24 órában hívható segélyvonal a 06/80-225-225-ös számon. Létezik a www.vansegitseg.hu weboldal, ahol egyebek mellett meghallgathatóak A Hétköznapi történetek nevű podcast adásai, amelyben színészek segítségével dolgoznak fel szituációkat, utána szakértőkkel beszélgetnek.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, az emberek különböző módon, különböző körülmények között válhatnak áldozattá, így a segítségnyújtást is többféleképp kell adni számukra. Reményét fejezte ki, hogy jövő év első negyedévében akár létre is jöhet Békéscsabán az áldozatsegítő központ. „Ezen dolgozunk” – húzta alá.

Pozsgai Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes szavai szerint az áldozatsegítés nemcsak feladat, hanem szemlélet a rendőrség számára. „A mindennapi munkában megjelent a prevenció” – mondta.

Hozzátette, több intézkedés szolgálja ezt, egyebek mellett a robotzsaru nevű ügyviteli rendszer továbbfejlesztésével lehetővé vált a rendőrség és a minisztérium között az automatikus adatátadás.

Bódi Beáta, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, a kormányhivatalok is működtetnek területi áldozatsegítő szolgálatot, jellemzően az igazságügyi osztályok keretein belül. Hatósági tevékenységi körben nyújtanak segítséget: igazolhatnak áldozati státuszt, az elkövetéstől számított nyolc napon belül folyósíthatnak anyagi segítséget; az állami kárenyhítés feltételeinek fennállása esetén közreműködő hatósági feladatokat látnak el. Hozzátette, idén a Békés Megyei Kormányhivatal 48 esetben járt el.

Magyarországon 2017-2018-ban Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen; 2020-ban Pécsen, Szegeden és Kecskeméten; 2021-ben Veszprémben, Szolnokon és Nyíregyházán; idén Debrecenben és Egerben jött létre áldozatsegítő központ. Áldozatsegítő pont 2021-2022-ben Salgótarjánban, Érden, Siófokon és Békéscsabán létesült.

Ajánljuk még