Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Feloldották a baloldal külföldi finanszírozásáról szóló első vizsgálati jelentés titkosítását

| Szerző: hirado.hu
Részben feloldották a titkosítást, az eddig nyilvánosságra került információk szerint a baloldal kampányát szolgáló külföldi pénzek összege a három milliárd forintot is meghaladta. A Nemzeti Információs Központ megállapította: egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az Action for Democracy, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között.

A Nemzeti Információs Központ felülvizsgálta a Nemzetbiztonsági Bizottság november 17-i ülésén bemutatott tájékoztatója minősítését és több megállapítás titkosítását feloldotta. Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója levelében ezekről tájékoztatta a bizottság elnökét, Sas Zoltánt.

Közölte: a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját és a keletkezett információk elemzését, értékelését és összegzését törvényi felhatalmazás alapján a Nemzeti Információs Központ végzi.

Az elsődleges vizsgálatok megerősítették, hogy az Action for Democracy (AD) elnevezésű szervezet összesen 1. 848. 603. 106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat csoportnak. (A DatAdat GmbH 1,411 millió forintot, a DatAdat Professional Kft. 11,7 millió forintot, a Datapraxis OÜ 1,4 millió forintot kapott.)

Az AD ezen felül további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentős összegeket: az Oraculum 2020 Kft. egymilliárd forintot, a DatAdat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől.

Kapcsolódó tartalom

Az eddig feltárt információk szerint az AD több mint három milliárd forint összegű támogatást (ez az utalás napján számított árfolyamon 3. 014. 643. 717 forint) juttatott a magyarországi civil szervezetnek, illetve az említett vállalkozásoknak. Mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külföldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott, és költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáinak használata, ami összetettebbé teszi az ügy nemzetbiztonsági vetületét – írta a dandártábornok.

Hozzátette: tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már március elsején teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára (aznap 684672 USD összegben). Az Oraculum 2020 Kft. a számára juttatott összegekből 324 millió forintot utalt át a DatAdat Professional Kft.-nek, amely így – a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt – összesen 483,7 millió forint juttatásban részesült.

Így az összeg már meghaladja a három milliárd forintot.

Jelenleg folyamatban van az elemző-értékelő tevékenység a tekintetben, hogy az érintett magyar civil szervezet és a cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást. A Nemzeti Információs Központ elvégezte az AD intézmény- és személyközpontú kapcsolati hálójának elemzését, amelyet a bizottság november 17-i ülésén bemutatott. Az AD-ből levezethető kapcsolatrendszer alapvetően nyílt forrású kutatásokon alapul. Már az adatok ezen, kezdeti szintjén is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az AD, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között – közölte a főigazgató.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még